Modernizarea RDG a costat 1 300 mld euro

Duminica, 08 Noiembrie 2009, ora 22:50
1047 citiri
Modernizarea RDG a costat 1 300 mld euro

Circa 1.300 de miliarde de euro au fost cheltuite de Germania de Vest pentru cea de Est dupa caderea Zidului Berlinului, in urma cu 20 de ani, pentru a finanta modernizarea fostei RDG, arata un studiu publicat duminica de Welt am Sonntag si citat de AFP.

Potrivit acestui studiu realizat de Institutul de cercetari economice din Halles (IEH), doua treimi din aceasta suma au reprezentat cheltuieli sociale.

Elementul cel mai uimitor al acestor rezultate "nu este faptul ca suma totala este mare", potrivit ziarului.

"Am fost surprinsi de faptul ca transferurile (financiare -n.red.) nu au scazut in ultimii ani, au crescut", a comentat directorul IWH, Ulrich Blum.

Un alt economist, directorul institutului de cercetare IW, Michael Huther, a apreciat saptamana aceasta ca in curand fosta RDG nu va mai avea nevoie sa fie "la perfuzii financiare", dar ca va trebui sa abandoneze utopia de a ajunge la acelasi nivel economic cu vestul tarii.

Insa indicatorii economici sunt dezastruosi la prima vedere: rata somajului in "noile landuri" este de aproape doua ori mai mare decat cea din Vest.

In schimb, din punctul de vedere al noului ministru de interne, Thomas de Maizière, insarcinat cu "reconstructia Estului", fost RDG urmeaza sa ajunga la acelasi nivel economic cu restul tarii in urmatorii 10 ani.

#germania, #rdg, #modernizare , #Germania