Ministrul german de finante sustine un parlament al zonei euro. Care ar putea fi efectele propunerii controversate

Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 08:44
1399 citiri
Ministrul german de finante sustine un parlament al zonei euro. Care ar putea fi efectele propunerii controversate
Wolfgang Schaeuble, Ministrul german de finante

Ministrul german de finante a declarat luni ca este deschis crearii unui parlament european separat pentru tarile care folosesc moneda euro, un pas ce ar putea aprofunda diviziunile in interiorul Uniunii Europene, noteaza agentia Reuters.

Comentariile lui Wolfgang Schaeuble, facute in timpul unei vizite la Bruxelles, reprezinta o provocare chiar la adresa fundamentelor Uniunii Europene, unde legiferarea pentru toate cele 28 de natiuni este atribuita actualului parlament al blocului.

Divizarea acestui organism, cred criticii, ar reprezenta o demontare a unuia dintre cele mai mari simboluri de unitate ale Europei, mai noteaza Reuters.

Dar Schaeuble a considerat ca un parlament separat pentru cele 18 tari din zona euro ar permite grupului mai mic sa se integreze mai strans.

"Avem nevoie de consolidarea integrarii europene intr-un mod inteligent si sa o consacram prin efectuarea de modificari la tratatele /UE/," a declarat Schaeuble, reiterand nevoia de modificari legale cu obiective indepartate la baza reformelor economice pentru a sprijini moneda unica.

"Imi pot imagina ca ar fi un parlament al zonei euro", a afirmat el la o reuniune organizata de Partidul Popular European, un grup reprezentand partidele politice de centru-dreapta.

In sprijinul afirmatiilor sale, Schaeuble s-a referit la o dorinta a membrilor zonei euro Franta si Germania ca "Parlamentul European sa se implice mai eficient in deciziile din zona euro".

"Ar fi relativ usor sa se realizeze acest lucru prin crearea unui parlament al zonei euro format din membri ai parlamentelor tarilor din zona euro", a adaugat Schaeuble.

Europarlamentarii sunt sceptici

Comentariile sale sunt susceptibile sa aiba parte de o primire rece in Parlamentul European, ai carui peste 700 de membri se pregatesc pentru alegerile din luna mai.

Ei s-au opus deja incercarilor de a crea un acord interguvernamental pentru parti ale uniunii bancare, o schema de a unifica abordarea bancilor cu probleme din zona euro.

Alegerile sunt de asteptat sa conduca la un aflux de grupuri eurosceptice, in timp ce criza economica alimenteaza nemultumirea fata de Bruxelles in randul unei largi populatii.

Iar aceasta, la randul ei, ar putea face mult mai dificila finalizarea legilor, care necesita un acord intre tarile UE, precum si intre membrii parlamentului european.

Ministrul suedez de finante Anders Borg, a carui tara este in afara euro, a declarat ca este sceptic in legatura cu sugestiile lui Schaeuble si ca ar face prea putin pentru a aborda o lipsa de incredere la scara larga la Bruxelles.

Impingand la o astfel de schimbare s-ar putea de asemenea dovedi riscanta daca ar conduce Marea Britanie, in afara euro si care deja isi pune intrebari daca ar trebui sa ramana in Uniunea Europeana, sa isi renegocieze pozitia.

#parlament zona euro, #Wolfgang Schaeuble parlament zona euro, #declaratii Wolfgang Schaeuble , #Germania