Merkel isi motiveaza compromisul

Vineri, 29 Iunie 2012, ora 13:43
1272 citiri
Merkel isi motiveaza compromisul

Cancelarul Angela Merkel a apreciat vineri ca a ramas "credincioasa" principiilor sale acceptand compromisurile destinate ajutorarii tarilor din zona euro aflate in dificultate, in timp ce presedintele Francois Hollande a salutat primele efecte ale acordului incheiat vineri dimineata, relateaza AFP.

"Eu cred ca am realizat ceva important, dar am ramas credinciosi filozofiei noastre, si anume nicio prestatie fara ceva in schimb", a apreciat cancelarul german, in a doua zi a summitului european de la Bruxelles.

"Ramanem in intregime in schema precedenta, adica prestatie, ceva in schimb, conditionalitate si control", a subliniat ea.

Seful statului francez Francois Hollande si-a exprimat, in schimb, multumirea fata de "efectele fericite" ale masurilor hotarate in noaptea de joi spre vineri.

Bursele europene inregistrau cresteri vineri dimineata, in urma acordului-surpriza incheiat in noaptea de joi spre vineri la Bruxelles intre liderii zonei euro cu privire la posibilitatea recapitalizarii bancilor prin fonduri de salvare europene, asa cum au solicitat Italia si Spania.

Asa cum au sperat Madridul si Roma, dobanzile imprumuturilor pe termen lung se destindeau foarte clar vineri dimineata. Randamentul spaniol scadea la 6,466%, fata de 6,896% joi seara, iar cel italian se stabiliza la 5,865%, fata de 6,182%.

Liderii zonei euro au incheiat un acord-surpriza in noaptea de joi spre vineri, incercand sa ajute Italia si Spania sa calmeze pietele, injectand 120 de miliarde de euro pentru relansarea economiei europene.

Aceste masuri de stabilizare financiara se loveau pana acum de opozitia mai multor tari, in special de a Germaniei.

La finalul summitului zonei euro, care s-a incheiat vineri dimineata, presedintele UE Herman Van Rompuy a anuntat crearea pana la sfarsitul anului a unui mecanism care sa permita recapitalizarea directa a bancilor, in anumite conditii, prin fondurile de salvare FESF si MES.

Zona euro este totodata pregatita pentru o utilizare mai "supla" a fondurilor de salvare in vederea "asigurarii pietelor si obtinerii stabilitatii in privinta obligatiunilor suverane ale membrilor" sai, a adaugat Van Rompuy, un alt mod de a spune ca FESF si MES ar putea cumpara in mod direct titluri emise in contul datoriilor tarilor cu pozitii fragile pe piete.

#Angele Merkel summit, #Merkel Bruxelles, #Germania Bruxelles , #Germania