Merkel: Iesirea din criza va dura ani de zile

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 17:04
1296 citiri
Merkel: Iesirea din criza va dura ani de zile

Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri ca Marea Britanie va ramane un membru important al Uniunii Europene si a atras atentia ca iesirea Uniunii Europene din criza va dura ani.

La summitul european de la sfarsitul saptamanii trecute, premierul britanic David Cameron a blocat incercarea cancelarului Angela Merkel de a aduce toate cele 27 de state membre ale UE impreuna pentru a schimba Tratatul UE, decizie care a izolat Londra, relateaza agentiile de presa internationale.

Cancelarul german a afirmat miercuri, intr-un discurs in parlamentul de la Berlin, ca, desi regreta decizia Londrei, "Marea Britanie va continua, fara indoiala, sa fie un partener important in Uniunea Europeana".

"Marea Britanie este un partener de incredere pentru Europa nu doar in chestiunile de politica externa si de securitate. Marea Britanie este de asemenea partener in multe alte chestiuni, in competitivitate, in piata interna, comert, protejarea climei", a spus Merkel.

Pe de alta parte, cancelarul german a mai afirmat ca Uniunea Europeana poate iesi mai puternica din criza datoriilor daca guvernele vor da dovada de rabdare si isi vor urma planul de a-si integra economiile.

"Sunt convinsa ca daca vom avea rabdarea si rezistenta necesare, daca nu vom lasa ca obstacolele sa ne doboare, daca mergem constant inainte spre o uniune fiscala si a stabilitatii, daca finalizam de fapt uniunea economica si monetara, atunci ceea ce am spus ca este scopul nostru de la inceputul crizei se va implini", a afirmat Merkel.

"Atunci Europa nu doar ca va depasi aceasta criza, dar va iesi din criza mai puternica decat atunci cand a intrat in ea", a adaugat sefa guvernului de la Berlin.

Ea a atras totusi atentia ca iesirea din criza datoriilor, care a virat spre o "criza de incredere" fata de toata Europa, este "un proces care nu va dura saptamani sau luni, ci ani".

#angela merkel, #Merkel criza zonei euro, #Merkel David Cameron , #Germania