Merkel bate "cu pumnul in masa": Spunem NU euro-obligatiunilor!

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 19:34
2520 citiri
Merkel bate "cu pumnul in masa": Spunem NU euro-obligatiunilor!

"Euro-obligatiunile nu sunt necesare si cu atat mai putin adecvate in contextul actual", a afirmat cancelarul german Angela Merkel in cadrul unei conferinte de presa organizate la Strasbourg in cursul zilei de joiimpreuna cu prim-ministrul italian, Mario Monti, si presedintele francez Nicolas Sarkozy. In opinia acesteia, euro obligatiunile ar trasa diferenta ratelor dobanzii in zona euro.

"Ar fi un semnal complet gresit sa ignoram aceste rate diferentiate ale dobanzilor deoarece ele sunt un indicator care arata clar unde mai trebuie lucrat", a punctat cancelarul german, potrivit Bloomberg.

Merkel, cancelarul celei mai mari economii europene, a pus accentul pe reducerea datoriei si pe o coordonare economica mai stransa, cerand o revizuire a tratatelor Uniunii Europene.

Analistii germani si politicienii din opozitie si-au intensificat apelurile catre Merkel dupa ce guvernul a vandut doar 61% dintr-o emisiune de obligatiuni in valoare de 6 miliarde de euro.

"Pe masura ce criza se adanceste odata cu licitatia obligatiunilor de miercuri a fost ridicat valul de pe politica de masuri usoare a cancelarului Merkel, care nu a facut altceva decat sa ne apropie de destramarea zonei euro. Strategia acesteia a dat gres", este de parere Sebastian Dullien, membru in Consiliul European pentru Politica Externa din Berlin.

"Esecul licitatiei arata ca obligatiunile germane isi pierd din atractie. Acest lucru evidentieaza faptul ca aceasta criza s-a extins pana la centrul zonei euro. Franta, Finlanda, Olanda si Austria sunt nevoite sa plateasca dobanzi mai mari la obligatiuni decat in trecut", se arata intr-un ziar german.

Obligatiunile germane au cazut, joi, pentru a doua zi consecutiv. Randamentul titlurilor pe zece ani a urcat cu pana la 0,1 puncte procentuale, la 2,26%, cel mai ridicat din 28 octombrie.

Presa germana relateaza ca esecul de miercuri reprezinta un semnal de trezire pentru guvernul Merkel, care se opune atat obligatiunilor comune pentru zona euro cat si acordarii de atributii BCE pentru achizitia unor cantitati nelimitate de obligatiuni.

"Spunem nu euro-obligatiunilor. O uniune de transfer ar fi extrem de gresita pentru ca ar suporta costurile contribuabilii germani. Euro-obligatiunile sunt gresite deoarece ar insemna o crestere a costurilor la care se imprumuta Germania", a declarat ministrul german al Economiei, Philipp Roesler.

Pe de alta parte, analistii germani sunt de parere ca BCE ramane singurul investitor care poate tine ratele dobanzilor la un nivel jos pe termen scurt.

Presiunea creste asupra lui Merkel

"Pana acum a reusit sa orienteze natiunea germana prin ceata crizei, astfel incat oamenii sa nu observe cu adevarat turbulentele. Merkel se confrunta in prezent cu un moment al adevarului", spun analistii.

La Paris, "vantul bate in sens opus". Guvernul francez a subliniat importanta unei masuri care ar oferi BCE un rol mai important in combaterea crizei.

"Increderea este una din cele mai mari probleme pe care trebuie s-o rezolvam. BCE ar trebui sa aiba un rol esential in restabilirea increderii", a declarat ministrul francez de externe Alain Juppe.

Liderii celor mai importante economii europene, Angela Merkel si Nicolas Sarkozy au pledat insa in favoarea schimbarii tratatelor UE astfel inca sa fie impiedicate abuzuri ulterioare asupra prevederilor pactului de stabilitate si crestere.

Cei doi au precizat in cursul conferintei de presa ca trebuie corectate "golurile" fundamentale din constructia zonei euro, de aceea Germania si Franta trebuie sa lucreze impreuna pentru schimbarea tratatelor.

Merkel nu a precizat insa despre ce schimbari va fi vorba, insa au asigurat ca vor informa lumea pana la summitul UE de pe 9 decembrie.

#euro obligatiuni germania, #euro obligatiuni, #rol bce zona euro, #conferinta merkel sarkozy, #licitatie obligatiuni germania, #summit ue 9 decembrie , #Germania