Lipsa de mana de lucru ameninta expansiunea sectorului turistic din Germania

Marti, 24 Decembrie 2019, ora 10:02
4069 citiri
Lipsa de mana de lucru ameninta expansiunea sectorului turistic din Germania
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Hotelul de cinci stele Neptun de pe coasta Marii Baltice are o problema cu care se confrunta multe firme germane: o lista lunga de locuri de munca vacante care trebuie ocupate pentru a face fata numarului crescut de turisti, aceasta fiind o problema cu care se confrunta nu doar sectorul turistic din Germania, care inregistreaza al zecelea an de crestere consecutiva, ci si intreaga economie, transmite Bloomberg.

"Vacantele in Germania sunt mai populare ca niciodata", spune Guido Zoellick, managerul hotelului Neptun si, totodata, presedintele Asociatiei Germane a Hotelurilor si Restaurantelor (DEHOGA). "Insa, acest succes continuu nu depinde doar de cerere, este vorba si de a avea politicile adecvate. Una dintre cele mai importante si mai urgente sarcini pentru industrie este sa acopere necesitatile noastre pentru personal calificat", spune Zoellick.

Problema lipsei de personal calificat a ajuns la varful puterii. Recent, cancelarul Angela Merkel a organizat o reuniune speciala a liderilor din mediul politic si de afaceri pentru a raspunde la aceasta problema, care se intinde de la ingineri de software la asistente. In incercarea de a rezolva problema, incepand din luna martie a anului urmator, va intra in vigoare o lege care va facilita angajarea lucratorilor profesionisti din afara Uniunii Europene.

Acest ajutor nu putea veni mai rapid pentru sectorul turismului. Peste doua treimi dintre proprietarii de hoteluri si restaurante au mentionat lipsa de personal calificat drept principala lor problema in sondajul publicat luna trecuta de DEHOGA.

Turismul este unul din motoarele cresterii celei mai mari economii europene, contribuind cu aceeasi valoare adaugata ca sectorul de retail sau cel manufacturier si angajand peste trei milioane de persoane. Germania are aproape 7.000 de muzee, peste 500 de teatre si aproximativ 300 de restaurante care beneficiaza de cel putin o stea Michelin, fara a mai vorbi de cei 200.000 de kilometri de trasee pentru drumetii, 16 parcuri nationale si 13 regiuni viticole.

Atractia Germaniei ca destinatie turistica a crescut semnificativ dupa reunificare. Orasele din fostul "Est comunist'', precum Leipzig, Dresda si Potsdam, au devenit parte a itinerariului turistic, alaturi de plajele de pe coasta Marii Baltice.

Criticile indreptate spre calatoriile cu avionul au ajutat sa ii tina pe germani aproape de casa, unde acestia cheltuie anual peste 200 miliarde euro pe bunuri si servicii turistice. Vizitatorii straini cheltuie si ei aproximativ 40 miliarde de euro.

Gasirea unui numar suficient de angajati calificati este "de departe cel mai important risc economic" la adresa sectorului turismului, spune Dirk Binding, un expert de la Uniunea Camerelor de Comert si Industrie din Germania (DIHK). "In special in cazul hotelurilor si restaurantelor, lipsa continua de muncitori calificati conduce la cresterea costurilor cu mana de lucru", a spus Binding, adaugand ca unii proprietari de hoteluri si restaurante sunt fortati sa isi reduca serviciile.

Pentru moment, industria turistica din Germania se descurca. Potrivit celor mai recente date oficiale, in primele zece luni ale acestui an, numarul innoptarilor a crescut cu aproape 4%, comparativ cu perioada similara a anului trecut.

"Turismul in Germania este in crestere", insa capacitatea de a profita de aceasta crestere este amenintata, sustine Guido Zoellick. Potrivit acestuia, cresterea costurilor, birocratia si evenimente geopolitice precum Brexitul sau disputele comerciale contribuie la inrautatirea perspectivelor.

#lipsa mana lucru Germania, #munca Germania , #Germania