Liderii europeni renunta la ajutorul investitorilor din sectorul privat

Luni, 12 Decembrie 2011, ora 07:50
1196 citiri
Liderii europeni renunta la ajutorul investitorilor din sectorul privat

Liderii europeni au incetat sa mai ceara investitorilor din sectorul privat sa se implice in restructurarea datoriilor din zona euro, imediat ce statul german a renuntat la aceasta idee. Germania a fost acuzata ca a inrautatit situatia si ca a dus la adancirea crizei.

Limitarea implicarii sectorului privat la termenii acceptati in regulamentele FMI a fost doar una dintre masurile adoptate de liderii europeni, la summitul incheiat vineri, scrie Bloomberg.

"In ceea ce priveste implicarea sectorului privat, am facut o mare schimbare in doctrina noastra: de acum inainte vom respecta strict principiile si doctrina FMI", a declarat presedintele UE, Herman Van Rompuy, citat de publicatia amintita.

Declaratia lui Van Rompuy echivaleaza cu infrangerea cancelarului german, Angela Merkel, care insista ca toti detinatorii de obligatiuni sa fie obligati sa suporte costurile restructurarii datoriilor suverane.

"Au subestimat gravitatea situatiei si propagarea efectelor', spune Michael Leister, un strateg financiar din cadrul WestLB AG, din Londra.

Electoratul german s-a opus cancelarului german, pentru ca nu dorea ca Germania sa plateasca pentru datoriile altor state.

Banca Centrala Europeana a criticat, in repetate randuri, insistenta pe care o arata Germania si a aratat ca o implicare a sectorului privat ar raspandi, de fapt, contagiunea.

Foarte multi analisti spun ca tocmai din cauza "incapatanarii" nemtilor, dobanzile obligatiunilor de stat au crescut.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#lideri europeni criza zona euro, #criza zona euro, #germania criza, #germania implicare sector privat , #Germania