Joachim Gauck, noul presedinte al Germaniei

Duminica, 18 Martie 2012, ora 13:01
1456 citiri
Joachim Gauck, noul presedinte al Germaniei
Joachim Gauck va fi ales azi presedintele Germaniei

Un fost pastor din RDG, Joachim Gauck, in varsta de 72 de ani, urmeaza sa fie ales cu o majoritate confortabila, duminica, la presedintia Germaniei, sansele singurei sale concurente, Beate Klarsfeld, fiind aproape nule.

Gauck, care a militant in favoarea libertatilor la sfarsitul dictaturii comuniste est-germane, urmeaza sa fie ales din primul tur de scrutin in aceasta functie in principal onorifica, relateaza Mediafax.

El va fi desemnat de un corp electoral de 1.240 de persoane, format din 620 de deputati si un numar identic de reprezentanti ai landurilor, reuniti in Adunarea Federala.

Aceasta isi va incepe lucrarile la ora 12.00 (13.00 ora Romaniei). Scrutinul, care va avea loc la Reichstag, in sediile Bundestag (Camera Deputatilor), va incepe in jurul orei 12.15 si se va incheia in cursul dupa-amiezii.

Sunt prevazute maxim trei tururi de scrutin. Un candidat este ales atunci cand obtine majoritatea absoluta cu exceptia celui de-al treilea tur, unde este necesara doar majoritatea simpla.

Alegerea lui Joachim Gauck nu lasa loc de indoiala in masura in care toate partidele reprezentate in Bundestag, cu exceptia stangii radicale Die Linke, au convenit asupra numelui lui Gauck. El ar putea obtine 90 la suta din voturi, potrivit estimarilor.

Die Linke o prefera pe Beate Klarsfeld, in varsta de 73 de ani, care a luptat impotriva nazismului toata viata sa. In 1968, Klarsfeld a facut o incursiune mai mult decat remarcabila in politica palmuindu-l pe cancelarul Kurt Georg Kiesinger, fost membru al partidului national-socialist.

Aceasta germana care locuieste de multa vreme in Franta, va veni duminica insotita in special de reprezentanti ai Asociatiei fiilor si fiicelor deportatilor evrei din Franta, pe care a infiintat-o impreuna cu sotul ei, Serge.

Joachim Gauck a esuat in a deveni presedinte in 2010. Foarte respectat, acest neobosit aparator al libertatilor, angajat intr-o miscare contestatara la sfarsitul dictaturii est-germane, a prezidat timp de zece ani organismul desemnat sa gestioneze numeroase dosare ale STASI, politia politica a RDG, dupa caderea Zidului Berllinului.

Acest scrutin prezidential anticipat a fost necesar dupa demisia, la 17 februarie, a conservatorului Christian Wulff, suspectat de coruptie, un caz care a generat scandal in Germania.

Mandatul prezidential este de cinci ani. Presedintele ocupa o functie in special onorifica, dar el poate fi o autoritate morala.

#alegeri germania, #presedinte Germania, #Joachim Gauck, #alegeri prezidentiale, #campanie electorala , #Germania