Introducerea salariului minim i-a facut pe germani mai productivi (studiu)

Marti, 18 Februarie 2020, ora 14:29
3816 citiri
Introducerea salariului minim i-a facut pe germani mai productivi (studiu)
Foto: Pixabay.com / CC0 Creative Commons

Introducerea salariului minim in Germania, in anul 2015, a condus la cresterea productivitatii muncii in aceasta tara, stimulandu-i pe salariati sa schimbe compania, arata un studiu al cercetatorilor germani si englezi publicat marti, transmite AFP.

Contrar temerilor exprimate inainte de introducerea unui salariu minim pe economie in Germania, acesta "nu a antrenat o scadere a gradului de ocupare", a explicat Christian Dustmann, de la University College London (UCL).

Aceasta masura a condus chiar la "cresterea eficientei globale a productiei, gratie redistribuirii muncitorilor din intreprinderile mai putin productive spre intreprinderile mai productive", a adaugat Christian Dustmann.

Dupa introducerea unui salariu minim, anumiti angajati cu salarii scazute au migrat spre companii mai mari care ofereau locuri de munca in regim full time si mai bine calificate, precum si o recompensa salariala mai mare pentru aceiasi munca, au observat cercetatorii de la University College London (UCL) si Institutul german pentru piata muncii (IAB).

In regiunile unde salariul mediu era mai modest, iar introducerea unui salariu minim a complicat situatia, s-a constatat o scadere a numarului de mici companii cu cel putin trei angajati in beneficiul marilor companii, ceea ce a imbunatatit mix-ul companiilor in aceste regiuni, arata autorii studiului.

Coalitia guvernamentala condusa de Angela Merkel a votat in 2014 o lege, care a intrat in vigoare la 1 ianuarie 2015, privind introducerea salariului minim de 8,50 euro pe ora si de care urmau sa beneficieze 15% din angajatii din Germania, care pana atunci primeau un salariu mai mic.

In 2017, salariul minim pe economie in Germania a fost majorat pana la 8,84 euro pe ora, iar in luna ianuarie 2019 a fost majorat din nou la 9,19 euro pe ora. Urmatoarea revizuire este prevazuta pentru anul 2021.

Introducerea salariului minim a avut loc in contextul in care economia germana a traversat un ciclu de crestere sustinuta, iar rata somajului a scazut pana la 5%, cel mai redus nivel inregistrat de la reunificarea tarii in 1990.

Cu toate acestea, autorii studiului subliniaza ca "rezultatele nu pot fi generalizate pentru alte piete ale muncii sau alte perioade".

#salariu minim Germania , #Germania

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0007

1 USD = 4.6403 RON

0.0047
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  3. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  4. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  5. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  6. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  7. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  8. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  9. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  10. La cât a ajuns salariul mediu net în România și cum va influența noul salariu minim. Domeniile cu cel mai bine plătiți angajați