Interceptarile NSA: Snowden ar putea fi audiat la Moscova de deputatii germani

Vineri, 06 Iunie 2014, ora 08:51
1231 citiri
Interceptarile NSA: Snowden ar putea fi audiat la Moscova de deputatii germani

Deputati germani din cadrul comisiei parlamentare de ancheta asupra interceptarilor Agentiei Nationale de Securitate (NSA) a SUA au anuntat joi ca doresc sa-l audieze pe fostul consultant Edward Snowden la Moscova in viitoarele saptamani, relateaza AFP.

Deputati din partidul conservator al cancelarului german Angela Merkel, CDU, si social-democrati din SPD, formatiunea partenera din cadrul coalitiei aflate la guvernare in Germania, intentioneaza sa se deplaseze in capitala rusa unde s-a refugiat fostul consultant al NSA inainte de 2 iulie, data a viitoarei reuniuni a comisiei.

Alesi ai patidului stangii radicale Die Linke si ai Verzilor, sustinatori ai ideii de a-l aduce pe Snowden in Germania pentru a-l audia, chiar oferindu-i azil politic daca va fi nevoie, au anuntat ca probabil nu vor participa la ceea ce o deputata de Die Linke, Martina Renner, a calificat drept o 'excursie politico-turistica'.

Snowden a dezvaluit ca NSA a ascultat si telefonul mobil al Angelei Merkel

Guvernul german refuza pana in prezent sa ia in calcul o venire in Germania a lui Snowden, de teama consecintelor pe care deplasarea le-ar putea avea asupra relatiilor cu SUA, unde Snowden este considerat tradator, noteaza AFP.

Documentele facute publice de Snowden incepand din vara lui 2013 au aratat ca NSA a ascultat inclusiv telefonul mobil al Angelei Merkel timp de mai multi ani.

Dezvaluirile au provocat un val de indignare in Germania, unde respectarea vietii private este un subiect extrem de sensibil si au afectat profund relatiile cu SUA, in mod traditional foarte puternice. Parchetul federal german a anuntat, de altfel, deschiderea unei anchete pentru spionaj in cazul interceptarilor in care a fost vizat cancelarul german, reaminteste France Presse.

#germania snowden, #nsa germania, #nsa merkel , #Germania