Inflatia, noul pericol ce "bate la usa" Germaniei

Joi, 03 Mai 2012, ora 08:16
1742 citiri
Inflatia, noul pericol ce "bate la usa" Germaniei

In timp ce partenerii sai europeni se lupta cu recesiunea, austeritatea si cresterea somajului, Germania isi indreapta atentia spre o noua sursa de neliniste - inflatia.

In ciuda datelor recente care arata ca preturile de consum au crescut in Germania cu doar 2% in luna aprilie, inregistrand cel mai lent ritm in ultimul an, unii economisti vad la orizont inceputul unei "bule" periculoase a preturilor care ar putea sa bantuie tara in anii urmatori, potrivit Reuters.

Costul ridicat al petrolului si semnele ca salariile germanilor si preturile la imobile sunt in crestere, toate acestea contribuie la anxietatea care exista in aer. Dar, principala sursa de ingrijorare este data de politica monetara a Bancii Centrale Europene, care a impins ratele dobanzilor pana la un nivel record si a furnizat cantitati masive de lichiditate bancilor din zona euro, in incercarea disperata de a opri criza datoriilor, care se pare ca a pus stapanire pe "blocul european".

Abordarea Bancii Centrale ar putea fi considerata adecvata pentru tari precum Spania si Grecia, care se lupta inca cu recesiunea, iar rata somajului se apropie de 25%. Insa, aceste masuri prezinta un risc destul de mare pentru Germania.

"In anii de dupa lansarea monedei euro, ratele dobanzilor au fost prea mari pentru Germania si prea mici pentru tari precum Spania si Iralnda. Acum, povestea sta exact invers. In prezent nu se intampla nimic dramatic, insa pericolul inflatiei pentru Germania in urmatorii doi-trei ani este unul foarte mare", potrivit lui Joachim Scheide, seful de prognoza de la Institutul Kiel.

Inflatia nu e ceva nou pentru Germania

La inceputul anilor 1920, hiperinflatia a lovit economiile unei generatii intregi de germani. De aceea, grijile cu privire la cresterea preturilor n-ar fi nimic nou pentru Germania. Diferenta mare in cazul de fata ar fi ca acest lucru ar avea implicatii uriase pentru Europa. In opinia analistilor, acum este momentul potrivit ca Germania sa tolereze preturi mai mari.

Majorarea salariilor in Germania ar permite germanilor sa cumpere mai mult si ar incuraja importurile. Astfel, tarile de la periferia UE ar putea exporta mai mult catre Germania, devenind mai competitive. Pana in prezent, Germania si-a mentinut competitivitatea in UE prin productivitate mare si costuri mici cu forta de munca. Prin intermediul exporturilor, PIB-ul Germaniei a crescut cu 3% in 2011. In martie 2012, rata somajului a fost de 6,7%, cel mai scazut nivel de dupa reunificarea tarii.

Salariile din tarile cu probleme ale Europei sunt foarte mari comparativ cu nivelul de productivitate si raportat la cele din Germania. Daca salariile germane au crescut doar cu 2% intre 2000 si 2009, in Spania, acestea s-au majorat cu 4,7% in fiecare an in acelasi interval. Problemele tarilor cu dificultati economice si financiare sunt acutizate de nivelul foarte ridicat al somajului, de peste 20% in tari precum Spania sau Grecia.

Astfel, aceste tari europene cu probleme nu reusesc sa isi vanda produsele cand concureaza cu o Germanie atat de competitiva. O eventuala scadere a salariilor in tarile periferice nu este o solutie potrivita, deoarece o astfel de masura ar extinde problemele pe care le are populatia cu plata datoriilor, ceea ce ar crea mai multe probleme pentru banci si ar adanci si mai mult criza.

In cazul in care veniturile ar creste in Germania, atunci consumatorii germani ar avea mai multi bani de cheltuit pe bunuri importate. Pe de alta parte, reducerea costurilor de productie in tarile cu probleme ar ieftini produsele respective si ar ajuta tarile sa devina mai competitive.

Membrii sindicatului german IG Metall s-au aflat marti in a doua zi consecutiva a grevelor de avertisment si au amenintat cu intensificarea protestelor daca nu le sunt marite salariile. IG Metall reprezinta muncitori din industriile auto, echipamente electrice, masini agricole etc.

In cazul in care solicitarile acestora vor fi puse in practica, s-ar reduce automat decalajul de competitivitate dintre economia germana, cea mai mare din Europa, si economiile statelor de la periferia UE.

Cu toate acestea, temerile legate de inflatie sunt resimtite de multi economisti.

"Am putea vedea o inflatie de 4-5% in Germania, daca salariild si preturile la imobiliare ar scapa de sub control, iar acest lucru ar duce la o noua recesiune", spun analistii.

Ultima oara cand Germania a avut rate ale inflatiei atat de ridicate a fost imediat dupa reunificarea din 1990, cand sume masive de bani s-au pompat in fosta Germanie de Est. In ultimii 15 ani, rata medie anuala a inflatiei a fost de doar 1,5% si nu a depasit niciodata 2,6%.

Somajul, in crestere

Rata somajului in Germania a crescut neasteptat de mult in luna aprilie, deoarece criza datoriilor suverane afecteaza cresterea economiei, potrivit Agerpres.

Numarul somerilor ajustat sezonier a urcat cu 19.000 comparativ cu martie, la 2,87 milioane, a anuntat miercuri Oficiul Federal al Muncii.

Totusi, rata ajustata a somajului s-a mentinut in aprilie la 6,8%, un nou minim istoric dupa reunificarea tarii in 1990, in timp ce analistii se asteptau la 6,7%.

"Este o surpriza neplacuta. Economia pare sa fie in declin, suntem in faza de stagnare. Inca nu este un trend descrescator", a spus economistul Heinrich Bayer, de la Postbank.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#salarii muncitori Germania, #inflatie Germania, #crestere salarii germani , #Germania