Imparteala nemteasca: Comisia Europeana, feliata dupa placul Berlinului

Luni, 15 Septembrie 2014, ora 16:50
2146 citiri
Imparteala nemteasca: Comisia Europeana, feliata dupa placul Berlinului

"Cine imparte parte isi face", graieste un proverb popular ce pare sa isi fi gasit un adept recent in persoana Angelei Merkel. Cancelarul german pare sa suporte din ce in ce mai greu jocul iluzoriu de mascare a slabiciunilor economice manifestate de aliatii din cadrul Uniunii Europene. Asa ca noul chip afisat de Comisia Europeana tinde sa fie creionat dupa gusturile mai rigide ale teutonilor, desi francezii au incercat sa ocupe cateva pozitii cheie.

Sunt deja de notorietate discutiile aprinse intre Berlin si Paris si reprosurile facute de germani oficialilor francezi privind neaplicarea masurilor de austeritate. De aceasta data insa, Merkel nu a mai lasat lucrurile la voia intamplarii si a insistat ca adeptii stilului de lucru reclamat de cancelaria berlineza sa ocupe pozitii de coordonare a politicii europene aplicate de la Bruxelles.

La prima vedere, imparteala facuta de Jean-Claude Juncker, noul presedinte al Comisiei Europene, il plaseaza pe reprezentantul Germaniei, Gunther Oettinger, in pozitia de comisar al unui domeniu mai putin important: cel al economiei si societatii digitale. Insa Merkel mizeaza mai mult pe aliatii din plan secundar, dupa cum observa si analistii publicatiei The Economist.

Moscovici, supus controlului

Probabil ca intentia lui Pierre Moscovici, fostul ministru de Finante al Frantei intre 2012-2014, de a ocupa pozitia de comisar pentru Afaceri Economice li s-a parut nemtilor o incercare de a pune "lupul paznic la oi", dupa ce Moscovici a fost blamat intruna pentru risipa de care Franta a dat dovada in ultimii ani.

Fara sa tulbure apele, reprezentantii Germaniei l-au lasat pe francez sa isi ocupe pozitia doar pentru a-l supune supervizarii unor vicepresedinti rigizi. Unul dintre acestia, Jyrki Katainen este fostul ocupant al pozitiei de comisar pentru Afaceri Economice si cel care i-a facut pe multi sa comenteze despre aservirea Finlandei intereselor germane in mandatul 2010-2014.

Primul test de forta pentru Moscovici va fi reprezentat chiar de sanctionarea Frantei pentru nerespectarea tintelor de deficit bugetar asumate in fata Comisiei.

Unii mai egali decat altii

Merkel s-ar putea trezi insa depasita de situatie, dupa ce presedintele CE Jean-Cluade Junkers si-a anuntat un "stil de joc" aparte in cadrul Comisiei. Astfel, cei 28 de comisari europeni nu vor mai fi egali in rang, sapte dintre acestia avand rolul de a elimina disfunctionalitatile constantate in aplicarea politicilor comune.

Cel mai bine plasat in grupul celor sapte pare olandezul Frans Timmermans, cel mai "egal dintre egali" in randul comisarilor europeni. Pe plan general, miscarile par sa fie facute pentru a corespunde intereselor germane, iar unele pozitii cheie au fost lasate in mana unor mai putin experimentati actori politici, precum italianca Federica Mogherini, reprezentantul UE pentru Relatii Externe, care nu reprezinta un pericol pentru interesele Berlinului in alte regiuni ale globului. Alti aliati ai Angelei Merkel, precum fostul premier polonez Donald Tusk sau Louis de Guindos, fost ministru de finante al Spaniei, si-au ocupat pozitii cheie in mecanismul european ce pare ghidat de catre Berlin.

Mingea in terenul francezilor

Franta poate miza pe o singura lovitura care sa intoarca rezultatul meciului dominat de Merkel. Demararea unei reforme structurale in aparatul biroxcratic francez, dublat de un exemplu similar din partea Italiei, ar putea ridica problema dominatiei germane din interiorul organismelor europene. Altfel, restul statelor membre UE vor prefera, ca si pana acum, sa lase Germania sa se inhame inca o data la jugul economic al carutei comune UE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#influenta germana Bruxelles, #comisari europeni, #politica comuna, #jocuri politice UE , #Germania