Guvernul german nu exclude o majorare a garantiei acordate bancii Hypo Real

Luni, 06 Octombrie 2008, ora 11:18
1059 citiri
Guvernul german nu exclude o majorare a garantiei acordate bancii Hypo Real

Ministrul german de finante, Peer Steinbrueck, a declarat ca nu exclude o majorare a garantiei oferite de guvern bancii Hypo Real Estate (HRE), ce este deja obiectul unui vast plan de salvare de catre stat si alte banci, relateaza AFP. Intrebat daca poate exclude o majorare de catre stat a garantiei de aproape 27 miliarde euro, acordate bancii din Munchen saptamana trecuta, ministrul social-democrat a dat un raspuns negativ postului de radio public din Germania, Deutschlandfunk.


In ultimele zile, s-a dovedit ca problemele de lichiditate cu care se confrunta HRE sunt mai grave decat se anticipase. Pana in prezent, Berlinul s-a impotrivit majorarii garantiei acordate saptamana trecuta bancii, insa guvernul ar putea fi nevoit sa isi schimbe pozitia, "pentru a evita o reactie in lant", a explicat Steinbrueck.


Hypo Real Estate Holding AG a primit un ajutor financiar total de 50 miliarde euro (68 miliarde dolari) din partea guvernului german si a mai multor banci si companii de asigurari.


Steinbrueck a spus ca Hypo Real Estate este puternic ancorata in sistemul bancar german si ca falimentul acesteia ar determina o tendinta generalizata de prabusire.


Ministrul de finante a sustinut, de asemenea, pozitia mai multor responsabili politici, ce au cerut demisia presedintelui HRE, Georg Funke.