Nemtii vor o crestere decenta a salariilor si un program de lucru mai flexibil, pentru un echilibru mai bun intre munca si viata

Joi, 11 Ianuarie 2018, ora 15:55
3598 citiri
Nemtii vor o crestere decenta a salariilor si un program de lucru mai flexibil, pentru un echilibru mai bun intre munca si viata
Foto: CC0 Creative Commons

IG Metall, cel mai mare sindicat din Germania, se asteapta la o crestere "decenta" a salariilor in urma actualelor negocieri si la un program de munca flexibil, a afirmat seful sindicatului, Joerg Hofmann, adaugand ca firmele au facut suficiente profituri in 2017 pentru a da mai mult angajatilor, transmit DPA si Reuters.

Solicitarea IG Metall de majorare a salariilor cu 6% pentru cei 3,9 milioane de membri ai sai din sectorul electric si al metalurgiei este adecvata, tinand cont de cresterea dividendelor cu 10-15%, firmele avand o marja suficienta pentru a majora salariile fara a afecta investitiile, a explicat Hofmann.

Luni, IG Metall a demarat o serie de greve, solicitand o majorare salariala de 6%, precum si posibilitatea reducerii saptamanii de lucru de la 35 la 28 de ore, pentru un echilibru mai bun intre munca si viata. Joi ar urma sa aiba loc urmatoarea runda de negocieri intre sindicate si angajatori.

"Si cred ca in urma negocierilor vom ajunge la un rezultat decent, angajatorii trebuie sa renunte la pozitia lor", a dat asigurari seful IG Metall.

Acesta si-a exprimat scepticismul privind progresele care ar putea fi inregistrate joi in negocierile programate in landul Baden-Wuerttemberg, unde sunt sediile companiilor Daimler, Bosch si Porsche.

Greva inceputa luni a afectat landurile Baden-Wuerttemberg, Renania de Nord Westfalia, Saxonia Inferioara, Berlin, Brandenburg, Saxonia, Hesse si Turingia.

Angajatorii au respins cererile si au propus o majorare salariala de 2%.

IG Metall se asteapta ca pana la 700.000 de persoane sa participe la greva, care ar urma sa se desfasoare timp de cel putin o saptamana.

Solicitarile IG Metall reflecta sporirea increderii in randul sindicatelor, care sustin ca angajatii ar trebuie sa beneficieze de pe urma avansului celei mai mari economii europene. Pentru acest an se estimeaza o crestere de aproximativ 2% a PIB-ului Germaniei.

Ultimele majorari salariale au fost facute in iulie 2016 (2,8%) si in aprilie 2017 (2%).

Sindicatul face campanie pentru reducerea saptamanii de lucru de la 35 la 28 de ore - cu dreptul de a reveni la un program full-time dupa doi ani - pentru angajatii care lucreaza in schimburi si cei care au grija de copii sau alte rude.

Recent, seful federatiei patronale Gesamtmetall, Rainer Dulger, a respins cererea privind o saptamana de lucru de 28 de ore, declarand ca ar exacerba lipsa de angajati calificati de pe piata fortei de munca din Germania.

#salarii Germania , #Germania

Curs valutar

1 EUR = 4.9717 RON

-0.0056

1 USD = 4.6980 RON

-0.0053
  1. Moneda euro ar putea trece prin ”furtuna perfectă”! Avertisment din partea analiștilor financiari
  2. Dispar magazinele Profi. Tranzacția anului în comerţul alimentar
  3. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  4. Un profesor universitar estimează ce impact economic poate avea instalarea la Cotroceni a lui Călin Georgescu
  5. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  6. Problemele majore pe care trebuie le gestioneze viitorul guvern al României de la 1 ianuarie 2025: „Suntem cu spatele la zid, din punct de vedere economic"
  7. Numărul angajaților bugetari a ajuns la o cifră record. Cheltuielile de personal au crescut spectaculos
  8. Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital
  9. Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire
  10. Cresc datoriile României din cauza haosului politic. Cum a reacționat piața după parlamentare