Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Germanii nu mai vor sa auda de "munca ieftina" din Est

Germanii nu mai vor sa auda de "munca ieftina" din Est
Investitorii din Germania se pling ca romanii si polonezii sint infideli si indisciplinati si isi aduc afacerile inapoi acasa. Firmele germane care si-au delocalizat productia, atrase de forta de munca ieftina si de oportunitatile de afaceri din Europa de Est, renunta treptat la fabricile lor din Romania sau Polonia, nemultumite de lipsa oricarei discipline a muncii in aceste tari, relateaza "The Sunday Times" in editia online.

Mii de companii germane fie si-au delocalizat productia in estul Europei, fie si-au extins operatiunile in regiune, dupa prabusirea Cortinei de Fier si dezvoltarea economica liberala a tarilor din zona, insotita de extinderea Uniunii Europene. Principalele avantaje erau forta de munca extrem de ieftina si lipsa aproape desavirsita a reglementarilor privind activitatile economice, care au atras imediat intreprinzatorii germani, afectati de stagnarea economica din tara de origine. Cu toate acestea, visul nesperat al germanilor "s-a transformat curind intr-un cosmar", comenteaza "The Sunday Times". In estul Europei, ei au descoperit ca munca poate fi de proasta calitate, ca lucratorii sint complet neloiali firmei si ca au o inclinatie deosebita spre fraude si alte infractiuni.

Un studiu realizat de Institutul Fraunhofer arata ca din circa 6.500 de companii care si-au delocalizat productia ori s-au extins in estul Europei, intr-o perioada de doi ani, aproximativ 1.200 si-au redus ulterior investitiile in zona sau pur si simplu s-au retras. In ultimii sase ani, 3.500 de firme germane numai din domeniul metalurgiei si industriei chimice si-au mutat afacerile inapoi in Germania. Potrivit unui cercetator de la Institutul Fraunhofer, Steffen Kinkel, cele mai nefericite experiente au fost inregistrate in Polonia si in Romania, unde "firmele au avut probleme cu calitatea productiei, nerespectarea termenelor de livrare, lipsa flexibilitatii si cheltuielile in crestere". Dautel este o afacere tipica de familie, fondata la sfirsitul anilor '30, si care produce componente pentru camioane. Un contract al sau cu un partener din Romania a devenit insa "o mare pacoste", potrivit "The Sunday Times", deoarece romanii foloseau utilaje invechite si rudimentare pentru a taia foile de metal si nu respectau termenele de livrare. "In interiorul companiei, afacerea din Romania a fost considerata un fiasco" despre care directorii firmei nici nu mai vor sa vorbeasca, precizeaza cotidianul britanic.

Continuarea in <a href=http://www.cotidianul.ro/index.php?id=15928&art=39473&cHash=1eb9856cc0>Cotidianul</a>

b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 998 ori