Germania vrea repatrierea aurului: Ce efecte ar putea aduce o astfel de miscare?

Miercuri, 16 Ianuarie 2013, ora 15:15
2638 citiri
Germania vrea repatrierea aurului: Ce efecte ar putea aduce o astfel de miscare?

Germania, cea de-a doua tara din lume ca marime a rezervelor de aur, planuieste sa repatrieze o parte din metalul pretios pe care il detine la New York si la Paris, intr-o miscare ce ar putea semnala probleme de incredere intre cateva din cele mai importante banci din lume.

Banca centrala a Germaniei urmeaza sa anunte acest lucru in cursul zilei de miercuri, scrie presa de afaceri germana, iar reprezentantii Bundesbank au confirmat pentru CNBC ca vor readuce in tara o mica parte din rezervele de aur din New York.

Rezerva de aur a Germaniei este de 3.400 de tone, fiind cea de a doua ca marime din lume, dupa cea detinuta de SUA, iar in decembrie era evaluata la 177 miliarde de euro.

O mare parte a acestei rezerve a fost depozitata in strainatate in timpul Razboiului Rece, de teama unui atac asupra Germaniei de Vest de catre Uniunea Sovietica.

Aceasta repatriere partiala a rezervelor de aur ar putea semnala pietelor, indiferent de motivul real, o neincredere a Bundesbank in Federal Reserve, in conditiile negocierilor dificile din SUA pentru majorarea plafonului datoriei externe.

"Implicatia este ca daca ar aparea o criza reala a datoriilor in SUA, atunci autoritatile germane s-ar simti mai confortabil daca activele lor ar fi depozitate acasa", a declarat Ric Spooner, chief market analyst in cadrul CMC Markets din Sydney.

Explicatia pentru aceasta miscare a Bundesbank ar putea fi insa mai simpla. Este posibil ca banca centrala a Germaniei sa aiba nevoie de prezenta fizica a aurului in tara pentru un audit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mutare rezerve aur Germania, #repatriere rezerve aur Germania, #rezerve aur Bundesbank, #rezerve aur Germania SUA, #depozitare rezerve aur Germania , #Germania