Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Germania urmareste modernizarea politiei in spatiul UE

Germania urmareste modernizarea politiei in spatiul UE
Ministrul de interne german, Wolfgang Schauble, a declarat luni, 15 ianuarie, ca Germania va cauta sa includa intensificarea cooperarii transfrontaliere a politiei si autoritatilor judiciare, in special in domeniului schimburilor de baze de date ADN, in legislatia Uniunii Europene (UE), in ciuda opozitiei inversunate conduse de catre Marea Britanie.

"Obiectivul nostru este de a crea o retea moderna de informatii de competenta politiei, pentru controlarea mai eficienta a criminalitatii in Europa", a afirmat Schauble, in timpul unei intalniri a ministrilor de interne si ai justitiei din UE. Aceasta a fost prima intalnire informala de la preluarea de catre Germania, la 1 ianuarie, a presedintiei UE, si prima reuniune la care au participat si cei mai noi membri ai UE, Romania si Bulgaria.

Sapte state membre ale Uniunii isi coordoneaza deja actiunile in probleme precum terorismul si migratia ilegala, in cadrul asa-numitului tratat Prum, semnat de acestea in mai 2005. Tratatul permite compararea profilelor ADN, a amprentelor digitale, a informatiilor privind inregistrarea autovehiculelor, ca si schimburile de date personale. Statele semnatare ale conventiei sunt Germania, Belgia, Franta, Luxembourg, Olanda, Austria si Spania, desi Franta, Olanda si Belgia nu au ratificat inca tratatul.

Schauble a declarat luni ca doreste ca acest acord sa se regaseasca in legislatia UE, care va impune tuturor statelor membre sa acorde acces la astfel de baze de date.

Dar Marea Britanie, Irlanda, Polonia si Republica Ceha se opun ideii, contestand nu doar costul pe care le presupune, ci si eventuala acumulare de prerogative noi de catre Comisia Europeana in chestiunile politienesti si judiciare, pe socoteala statelor membre.

Responsabilitatea pentru problemele de justitie si afaceri interne tine de drepturile statelor individuale si de Comisie, dar statele membre pot recurge la veto in ceea ce priveste adoptarea noilor masuri.

"Chestiunile de politica interna au fost intotdeauna aparate cu gelozie de fiecare dintre statele membre", a declarat Andreas Mauer, expert UE la Institutul german pentru afaceri internationale si de securitate, de la Berlin. "Sunt sceptic in ceea ce priveste reusita lui Schauble, privind transpunerea tratatului Prum in cadrul legal al UE. Opozitia ar fi mult prea mare, deorece ridica numeroase semne de intrebare, in special legate de controlul democratic asupra acestor baze de date, dar si in ceea ce priveste puterea care va fi delegata Bruxelles-ului".

Chiar si Brigitte Zypries, ministrul german al justitiei, a dat glas scepticismului sau. "Da, continuu sa ma opun integrarii tratatului Prum in legislatia UE", a spus ea. Ministerul de Justitie doreste un control strict al modalitatilor de folosire a bazelor de date, ca si a modului in care este permis accesul la acestea.

Oficialii britanici au declarat luni ca au mai multe rezerve in privinta planului, in special a costului presupus. Ei se opun totodata ultilizarii de 'serifi ai cerului' pentru avioanele comerciale, in vederea prevenirii posibilelor atacuri teroriste, masura sustinuta de catre statele care au semnat tratatul Prum.

Schauble a inlaturat temerile referitoare la cheltuieli, afirmand ca Berlinul a cheltuit doar 930.000 de euro pentru crearea unei astfel de baze de date.

Frank Fahey, secretar de stat pentru justitie, egalitate si reforma judiciara, din Irlanda, a declarat ca, daca Londra nu va sprijini initiativa germana, tarii sale ii va fi imposibil sa o accepte, datorita cooperarii speciale si a schimbului extins de informatii dintre Dublin si Marea Britanie.

Polonia si Republica Ceha, care impreuna cu Marea Britanie se opun totodata unei integrari politice aprofundate a celor 27 de state ale blocului european, sustin obiectiile Londrei.

Cu toate acestea, Schauble a declarat ca cooperarea la nivel de politie in randul statelor semnatare ale tratatului Prum da rezultate.

"De exemplu, potrivit acestui tratat, Austria si Germania si-au putut verifica reciproc continutul bazelor de date ADN nationale, incepand cu luna decembrie, aceasta fiind prima ocazie in care tarile si-au autorizat accesul reciproc la baza de date a politiei nationale", a declarat Schauble. El a adaugat ca Finlanda, Italia, Portugalia si Slovenia si-au afirmat intentia de a semna tratatul Prum.

In contextul unui sprijin tot mai mare pentru o colaborare mai stransa in sfera de activitate a politiei, Schauble a declarat ca, luna viitoare, el va initia negocieri oficiale cu ministrii de interne si ai justitiei, pentru a stabili modul in care ar putea fi promulgat tratatul pentru a deveni lege a UE.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: THE INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE, <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 966 ori