Germania suplimenteaza investitiile publice cu 10 miliarde de euro, pana in 2018

Vineri, 07 Noiembrie 2014, ora 08:55
1218 citiri
Germania suplimenteaza investitiile publice cu 10 miliarde de euro, pana in 2018
Foto: German Flag

Guvernul german a decis suplimentarea cu 10 miliarde de euro a investitiilor publice din Germania, pentru perioada 2016-2018, masura care va contribui la sustinerea cresterii economice in Europa, a declarat joi ministrul de Finante Wolfgang Schauble, transmite Bloomberg.

"Voi propune guvernului de coalitie ca, la planificarea bugetului pentru 2016, sa alocam fonduri in valoare de 10 miliarde de euro pentru investitii suplimentare pana in 2018", a declarat Schauble intr-o conferinta de presa sustinuta la Berlin.

Partenerii europeni si institutiile internationale exercita presiuni asupra cancelarului Angela Merkel sa creasca cheltuielile, pentru ca Germania sa contribuie mai mult la sustinerea economiei comunitare.

Schaeuble a spus ca masura a fost aprobata de Merkel, iar detaliile vor fi stabilite in timpul redactarii proiectului de buget pentru 2016.

Obiectivul este ca Germania sa contribuie astfel la un angajament al presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, pentru un program de investitii public-privat in valoare de 300 de miliarde de euro, destinat stimularii cresterii economice in Uniunea Europeana, aprobat de sefii de state si de guverne, a explicat el.

Fondurile din programul lui Juncker ar urma sa fie mobilizate din resursele bugetare existente ale statelor, Banca Europeana pentru Investitii si sectorul privat.

Schauble a dat asigurari ca cheltuielile suplimentare nu vor pune in pericol obiectivul echilibrarii finantelor publice germane, din 2015.

"Vom putea creste cheltuielile din 2015, odata cu cresterea veniturilor bugetare. Astfel, vom avea marja de manevra pentru investitii suplimentare", a explicat ministrul, adaugand ca aceasta posibilitate este prevazuta in contractul de coalitie semnat de conservatori (CDU/CSU) si social-democrati (SPD).

Ce arata previziunile bugetare

Previziunile bugetare arata ca intr-un context international dificil, marcat de riscuri geopolitice, Germania a inregistrat o crestere solida a veniturilor, iar guvernul va putea sustine cresterea economica durabila in Germania si Europa, a adaugat Schauble.

Intrebat despre destinatia fondurilor suplimentare, ministrul s-a referit in special la consolidarea finantelor autoritatilor locale, pentru favorizarea investitiilor din constructii, cercetare si educatie, considerate prioritate, si infrastructura feroviara, pentru care cheltuielile vor fi majorate in mod special.

Asociatia industriei constructiilor din Germania a salutat anuntul, afirmand ca o finantare suplimentara de circa 5 miliarde de euro va intra in infrastructura rutiera.

Potrivit unui raport al FMI din luna iulie, Germania are capacitatea, pana in 2018, sa creasca cheltuielile pentru investitii cu 50 de miliarde de euro, suma echivalenta cu o crestere economica de 0,5% pe an, si sa respecte in acelasi timp reglementarile europene referitoare la stabilitatea bugtetara. Potrivit acestor reguli, un buget este echilibrat daca deficitul bugetar este de pana la 0,35% din PIB .

Schaeuble a precizat ca aceste noi cheltuieli se vor adauga altor 5 miliarde de euro promise deja de Merkel pentru finantarea lucrarilor in infrastructura, care au inceput anul trecut si se vor incheia in 2017.

Potrivit estimarilor publicate in aceasta saptamana de Ministerul german de Finante, Germania va inregistra in 2015 venituri de 278 de miliarde de euro, sub nivelul de 278,5 miliarde de euro prognozat in luna mai.

Ministerul Economiei a estimat in octombrie ca economia Germana va creste in acest an cu 1,2% si cu 1,3% in 2015, sub cresterile de 1,8%, respectiv 2% anticipate in aprilie.

#Germania investitii publice, #buget investitii Germania, #majorare investitii Germania , #Germania