Germania sporeste controlul exercitat asupra pietelor financiare

Vineri, 03 Iulie 2009, ora 12:30
1079 citiri
Germania sporeste controlul exercitat asupra pietelor financiare

Camera inferioara a parlamentului german (Bundestag) a anuntat adoptarea unei legi care sporeste puterea autoritatii federale pentru pietele financiare (Bafin), mai ales a controlului pe care aceasta il exercita asupra bancilor nationale, relateaza AFP, citat de NewsIn.

Bafin poate acum prescrie o crestere a capitalului sau lichiditatilor foii de bilant a institutiilor financiare germane, pentru evitarea riscurilor asupra activelor sau un colaps brutal al pietei.

Colapsul bancii Hypo Real Estate din toamna lui 2008, care a fost salvata ulterior printr-o interventie majora a statului, fiind nationalizata, a servit drept inspiratie pentru proiectul de lege.

Mai mult, autoritatea ar putea interzice cu usurinta plata dividendelor sau creditelor, sau toate platile proprii catre o societate din acelasi grup, pentru evitarea dificultatilor financiare prin care ar putea trece subsidiarele din Germania ale companiilor internationale.

De asemenea, legea prevede o reforma a compozitiei consiliilor de supraveghere.

In functie de gradul de competenta al acestora, persoanele din exterior cum ar fi politicieni locali sau antreprenori, ar putea primi un loc in consiliul de supraveghere a bancilor cooperative. 

#lichiditati, # capital, # active, # colaps, # companii, # credite , #Germania