Germania si Franta au inregistrat o crestere economica suprinzatoare in trimestrul al doilea

Miercuri, 14 August 2013, ora 09:40
1640 citiri
Germania si Franta au inregistrat o crestere economica suprinzatoare in trimestrul al doilea

Economiile germana si franceza, primele doua economii din zona euro, au inregistrat o crestere economica peste asteptari in trimestrul al doilea al acestui an, arata cifrele preliminare publicate miercuri de institutele de statistica din cele doua tari.

Potrivit Oficiului federal de statistica (Destatis), Produsul Intern Brut al Germaniei a inregistrat o crestere peste asteptari de 0,7% in perioada aprilie-iunie 2013, gratie in special cresterii consumului gospodariilor si a investitiilor, transmite AFP.

De asemenea, contrar asteptarilor, comertul extern a contribuit si el la cresterea economica, Destatis precizand ca exporturile au crescut mai rapid decat importurile.

Cresterea de 0,7% inregistrata in trimestrul al doilea, vinde dupa un prim trimestru in care economia germana a stagnat, iar in ultimul trimestru al anului trecut a inregistrat o contractie de 0,5%.

In cazul economiei franceze, aceasta a iesit din recesiune in al doilea trimestru al acestui an gratie unei o cresteri surprinzatoare a Produsului Intern Brut cu 0,5%, cel mai mare avans inregistrat dupa primul trimestru al anului 2011, a informat Institutul national de statistica din Franta (Insee). Aceasta relansare vine dupa doua trimestre consecutive (la sfarsitul lui 2012 si inceputul lui 2013) de contractie a PIB-ului ( minus 0,2% de fiecare data).

Insee a precizat ca aceasta evolutie pozitiva se datoreaza in special revenirii consumului gospodariilor, care a crescut cu 0,4% in al doilea trimestru dupa o scadere de 0,1% in trimestrul precedent. De asemenea, investitiile au scazut mai putin decat la inceputul anului (minus 0,5% fata de minus 1%). In total cererea interna a generat 0,3 puncte din cresterea economica de 0,5 puncte inregistrata in al doilea trimestru. Variatia stocurilor intreprinderilor au contribuit si ele la cresterea economica (0,2 puncte) a detaliat Insee.

La randul sau ministrul francez al Economiei, Pierre Moscovici, a salutat aceasta relansare a cresterii economice. "Aceasta cifra, superioara prognozelor, confirma iesirea din recesiune a economiei franceze, care era de asteptat avand in vedere ultimele date privind productia industriala, consumul gospodariilor si comertul extern", a declarat Pierre Moscovici intr-un comunicat.

Potrivit Insee, la mijlocul acestui an economia franceza inregistreaza o crestere in ritm anual de 0,1%, ceea ce inseamna ca chiar daca in trimestrul al treilea si al patrulea se va inregistra o crestere economica zero, PIB-ul Frantei va creste cu 0,1% pe ansamblul anului 2013.

Oficiul european de statistica (Eurostat) urmeaza sa publice miercuri o estimare preliminara privind evolutia PIB-ului in Uniunea Europeana si zona euro in al doilea trimestru al acestui an.

#crestere economica Franta Germania, #PIB Germania, #pib franta , #Germania