Germania se transforma in cosmarul refugiatilor: 9.000 de azilanti minori au disparut fara urma

Luni, 29 August 2016, ora 15:35
15814 citiri
Germania se transforma in cosmarul refugiatilor: 9.000 de azilanti minori au disparut fara urma
Foto: Wikimedia

Pentru unii dintre pribegii pusi pe drumuri de ororile razboaielor din Orientul Mijlociu sau Africa de Nord sansa de a ajunge in Europa nu inseamna neaparat si sfarsitul dramei.

Inclusiv Germania, o destinatie ravnita de majoritatea refugiatilor de razboi, a devenit un taram plin de pericole, dupa cum relateaza Deutsche Welle. In prima jumatate a anului, aproape 9.000 de azilanti minori au disparut fara urma dupa ce au intrat in tara.

Cifre alarmante

Politia federala germana (BKA) a fost nevoita sa recunoasca faptul ca minorii ajunsi sub protectia autoritatilor germane tind sa dispara fara urma.

O investigatie efectuata de ziarul local Neue Osnabrucker Zeitung a scos in evidenta faptul ca numarul azilantilor minori care nu mai tin legatura cu autoritatile germane a ajuns sa fie aproape dublu fata de cel al tuturor refugiatilor disparuti fara urma in 2015.

In ianuarie, politia federala avea cunostinta de 4.749 de refugiati care nu mai puteau fi gasiti in tara, insa acestora li s-au mai adaugat alti 8.991 de minori neinsotiti disparuti din centrele de primire.

867 dintre ei avea varste sub 13 ani, in vreme ce restul se incadrau in etalonul 14-17 ani.

Zvonurile privind eventuala rapire a acestora de catre grupari mafiote specializate in traficul de persoane sunt contrazise de reprezentantii BKA, care sustin ca este exclus ca fenomenul sa aiba o asemenea amploare.

"In multe cazuri, nu e ca si cum copii ar fi plecat fara vreun plan. Unii au vrut sa isi viziteze parintii sau rudele aflate in alte orase ale Germaniei sau chiar in alte tari europene", sustin autoritatile germane.

Sefii politiei spun ca unii dintre minori ar fi putut recurge la multiple inregistrari in centrele de azil, iar dificultatile in comunicare, ca si lipsa documentelor, pot ingreuna estimarea corecta a numarului de minori veniti sa caute adapost in Germania.

Si Europol a atras atentia asupra disparitiei minorilor din Orientul Mijlociu care ajung in UE. In februarie, 10.000 de copii neinsotiti fusesera deja dati disparuti, iar cifra a crescut considerabil din primavara si pana acum.

Expertii OSCE au tras un semnal de alarma, la inceputul acestui an, mentionand ca "minorii neinsotiti reprezinta cel mai vulnerabil grup din randul refugiatilor care intra in Europa", intentia parintilor de a li se alatura mai tarziu reprezentand in multe cazuri un gest tardiv.

Politica Angelei Merkel de deschidere a portilor in fata refugiatilor din zonele de conflict starneste acum si replici acide din partea aliatilor din arcul guvernamental.

Vice-cancelarul Sigmar Gabriel a afirmat intr-un interviu pentru ZDF ca, in locul grabei de a acorda azil refugiatilor, ar fi fost de preferat ca guvernul sa ia masurile necesare pentru a gestiona cat mai bine fluxul masiv de intrari in tara.

Germania a primit in cursul anului trecut aproximativ 1 milion de persoane venite din Orientul Mijlociu si Africa de Nord. Anul acesta, conform estimarii prezentate de Biroul German pentru Migratie si Refugiati, alte cateva sute de mii de persoane li se vor alatura.

#criza refugiati UE, #rapiri minori Germania, #traficanti persoane, #cereri azil Germania , #Germania