Germania propune disciplina bugetara "de fier" in UE

Joi, 20 Mai 2010, ora 23:37
1211 citiri
Germania propune disciplina bugetara "de fier" in UE

Germania vrea sa impuna o disciplina bugetara "de fier" in Uniunea Europeana (UE), incluzand sanctiuni suplimentare sau chiar excluderea din uniunea monetara, dupa ce a acceptat sa plateasca pentru sustinerea statelor din zona euro aflate in dificultate financiara, potrivit unei analize, citate de Mediafax.

Dezbaterea va fi lansata oficial vineri la Bruxelles in timpul unei intalniri a ministrilor de Finante din UE. Toate statele europene s-au declarat, in principiu, de acord cu intarirea Pactului de Stabilitate si Crestere, care prevede reducerea deficitelor bugetare.

Germania va propune vineri blocarea anumitor fonduri europene pentru tarile care nu-si limiteaza deficitul, masura fiind deja luata in calcul si de Comisia Europeana.

"Membrii zonei euro care nu urmeaza procedurile de reducere a deficitelor, ar trebui privati temporar de plata fondurilor europene", se arata intr-un document al Ministerului de Finante german obtinut de AFP.

Germania vrea sa mearga mai departe prin a cere suspendarea pentru cel putin un an a drepturilor de vot in deciziile luate la nivelul UE pentru statele cu cele mai mari deficite din UE.

In plus, programele de stabilitate ale statelor cu deficite peste limita de 3% acceptata in UE ar urma sa fie revizuite de Banca Centrala Europeana sau de "o serie de institute independente de cercetare", se arata in document.

Berlinul va propune celorlalti membri sa-i urmeze exemplul prin specificarea in constitutie a unui termen pentru reducerea deficitului. Guvernul german vizeaza si o procedura pentru falimentul statelor cu datorii foarte mari.

Chiar daca nu este fost precizat clar, statele in chestiune nu vor avea alta optiune decat sa paraseasca zona euro. Mai multe tari UE, inclusiv Franta, dar si Comisia Europeana, au rezerve serioase impotriva acestei optiuni foarte radicale.

Pentru a implementa propunerile Germaniei, ar fi nevoie de schimbarea tratatului aflat la baza UE, mai ales in cazul drepturilor de vot, lucru de care tarile membre si Comisia nu vor sa auda dupa parcursul greoi al ratificarii Tratatului de la Lisabona.

Totodata, Franta refuza ca atentia sa fie concentrata in exclusivitate pe deficite, considerand ca este necesara si examinarea competitivitatii statelor. Aceasta este o modalitate de a critica modelul economic german bazat pe exporturile masive in alte state din UE, noteaza AFP.

Parisul doreste ca Berlinul sa contribuie la cresterea economica a celorlalte state europene prin stimularea cererii interne, in timp ce guvernul German considera aceste cereri drept o perdea de fum pentru disimularea problemelor reale.

Ministrul de Interne, Thomas de Maiziere, un apropiat al cancelarului Merkel, a recunoscut, miercuri, ca gestionarea dificila a zonei euro a pus presiune pe relatiile franco-germane, situatie ilustrata si de criticile Frantei dupa decizia unilaterala a Germaniei de a interzice vanzarile in lipsa.

In plus, Franta este dispusa la masuri rapide pentru a rezolva problemele financiare din zona euro, in timp ce Germania prefera sa impuna conditii stricte in schimbul imprumuturilor de urgenta. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#euro, #franta, #germania, #ue, #zona , #Germania