Germania primeste imigranti, dar isi alege: Sa vedem ce stiu sa faca!

Vineri, 28 August 2015, ora 12:38
4573 citiri
Germania primeste imigranti, dar isi alege: Sa vedem ce stiu sa faca!
Foto: Flickr/Northern Ireland Executive

Fara vreo sansa de a stopa invazia imigrantilor in tara, germanii sunt decisi sa speculeze momentul pentru a-si completa forta de munca in domenii unde numarul personalului s-a subtiat constant in ultimii ani.

Eric Schweitzer, presedintele Camerei de Comert si Industrie din Germania, a propus ca modelul chestionarului completat de solicitantii de azil sa includa si rubrici in care acestia sa isi treaca pregatirea si experienta profesionala, arata revista Newsweek.

Un val implacabil

Intr-un articol publicat de revista americana, Schweitzer arata ca mareea de refugiati care a luat cu asalt tara nu va putea fi oprita, indiferent de numarul de proteste organizate de extremisti.

Anul trecut, 200.000 de imigranti africani si arabi au intrat in Germania, iar anul acesta numarul lor se asteapta sa creasca la 800.000.

"Este o provocare pe care va trebui sa o infruntam, iar cel mai bun mod de a o face este sa oferim optiuni pe termen lung pentru populatia care decida sa ramana in aceasta tara.

Integrarea prin educatie vocationala si angajarea acestor persoane sunt principalele masuri care sa asigure succesul unui asemenea program", sustine presedintele Camerei de Comert si Industrie din Germania.

In ultimii ani, Berlinul a modificat o parte din legislatia privind absorbtia imigrantilor pe piata muncii, scazand perioada de asteptare de la 9 la 3 luni pentru acestia.

Adolescentii si tinerii beneficiaza de cursuri de instruire si burse care sa ii sustina in perioada de formare profesionala, dar Schweitzer considera ca mai sunt multe obstacole de inlaturat pentru a asigura accesul noilor veniti pe piata muncii.

Absorbtie rapida

Un sfert dintre azilantii primiti in ultima perioada in Germania au varste cuprinse intre 16-25 de ani.

Pentru acestia, Asociatia Camerelor de Comert si Industrie din tara crede ca cea mai buna solutie o reprezinta acordarea sansei de a capata cetatenia germana in timpul perioadei de instruire de 3 ani, completata cu inca doi ani de practica.

In tot acest timp, tinerii azilanti ar urma sa beneficieze de un permis de rezident, dar si de avantajele oferite de sistemul de asigurari sociale din Germania.

"Tinerii motivati si companiile decise sa se ocupe de pregatirea si angajarea lor nu ar trebui sa se loveasca de obstacole in acest demers.

In iulie, cand guvernul federal a lasat la mana autoritatilor regionale decizia de a acorda premise de rezidenta in anumite conditii, am ratat sansa de a asigura un astfel de cadru legal", spune Eric Schweitzer.

ABC-ul integrarii

Reprezentantul Camerei de Comert si Industrie a Germaniei crede ca un accent deosebit trebuie pus pe cursurile intensive de limba germana, dificultatile de exprimare ale imigrantilor fiind unul din impedimentele care stau in calea angajarii lor.

O alta chestiune reclamata de reprezentantii mediului de afaceri din Gemania este cea legata de procesul de durata in solutionarea cererilor de azil, uneori acestea intinzindu-se pe durata a 7-8 luni.

"Chiar daca intentioneaza sa ofere locuri de munca pentru refugiati, nicio companie nu va risca sa demareze procesul de pregatire pentru o persoana care dupa cateva luni ar putea fi deportata", reclama Schweitzer.

Pe langa rezolvarea rapida a dosarelor imigrantilor, Schweitzer crede ca indentificarea abilitatilor profesionale ar putea reprezenta un atu in integrarea eficienta a celor nou-veniti in societate.

"Este important sa identificam persoanele cu o pregatire profesionala inca de la inceput, asadar cererea de azil ar trebui sa cuprinda si date privind pregatirea profesionala a solicitantului.

In felul acesta ii putem integra intr-o schema educationala care sa includa si limbajul de specialitate, usurand accesul lor pe piata muncii", mai spune presedintele Camerei de Comert si Industrie a Germaniei.

Un prim program pilot de acest tip a fost experimentat anul trecut pe un grup de 700 de solicitanti de azil, rezultatele fiind incurajatoare din punctul de vedere al reprezentantilor mediului de afaceri din Germania.

Pana acum institutia condusa de Eric Schweitzer a creat in diferite orase din apropierea centrelor de gazduire a imigrantilor mai multe centre de informare, de unde nou-venitii pot afla conditiile in care pot obtine un loc de munca in Germania.

M.J.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#locuri de munca imigranti, #imigranti Germania, #mediu afaceri Germania, #legislatie Germania , #Germania