Germania nu se indreapta spre recesiune, asigura Bundesbank

Luni, 23 Septembrie 2019, ora 15:09
2688 citiri
Germania nu se indreapta spre recesiune, asigura Bundesbank
Foto: Pixabay

Banca Centrala a Germaniei nu este ingrijorata ca tara se indreapta spre recesiune, in pofida scaderii activitatii economice, se arata in raportul lunar publicat luni de Bundesbank, transmite DPA.

Desi este posibil ca PIB-ul Germaniei sa se contracteze din nou in trimestrul trei din 2019, aceasta nu inseamna ca cea mai mare economie europeana va intra in recesiune, apreciaza Bundesbank.

Economistii vorbesc de o "recesiune tehnica" daca PIB-ul se contracteaza doua trimestre consecutiv. In trimestrul doi din 2019 economia germana a inregistrat un declin de 0,1%, dupa un avans de 0,4% in primele trei luni din acest an.

"Daca economia scade pentru al doilea trimestru consecutiv, acest fapt nu reprezinta un motiv de ingrijorare, nu inseamna ca intreaga faza de expansiune economica s-a incheiat", in conditiile in care consumul privat si rata angajarii nu sunt afectate, se arata in raportul Bundesbank.

Scaderea activitatii economice pe perioada verii era o parte normala a incetinirii, dupa o perioada de expansiune solida a PIB-ului, apreciaza Banca Centrala a Germaniei. Cu toate acestea, avertizeaza institutia, exista riscul unei incetiniri semnificative, din cauza efectelor tensiunilor comerciale globale si a incertitudinilor legate de Brexit.

Si increderea investitorilor in economia Germaniei s-a imbunatatit peste asteptari in septembrie, arata rezultatele unui studiu al Centrului European pentru Cercetare Economica (ZEW) publicat recent.

Indicele referitor la asteptarile investitorilor si analistilor calculat de institutul ZEW s-a imbunatatit de la minus 44,1 puncte in august la minus 22,5 puncte in septembrie. Analistii anticipau un nivel de minus 37 de puncte.

Imbunatatirea "nu inseamna ca s-au rezolvat toate problemele cu care se confrunta economia Germaniei. Totusi, avertismentele expertilor de luna trecuta privind intensificarea suplimentara a tensiunilor comerciale globale nu s-au adeverit", a apreciat presedintele ZEW, Achim Wambach. Acesta a explicat ca masurile de stimulare adoptate de BCE au atenuat de asemenea temerile investitorilor.

Recent, Banca Centrala Europeana a anuntat relansarea programului de relaxare cantitativa (QE), achizitionand lunar obligatiuni in valoare de 20 de miliarde de euro (22 de miliarde de dolari), incepand cu 1 noiembrie. Acest program se va derula atat timp cat va fi necesar, pentru a intari impactul politicilor BCE, si se va incheia cu putin timp inainte ca BCE sa inceapa majorarea ratelor dobanzilor.

#recesiune Germania, #Bundesbank recesiune Germania , #Germania