Germania face fata cu brio crizei din zona euro

Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 15:52
993 citiri
Germania face fata cu brio crizei din zona euro

Increderea companiilor germane in economie a crescut in noiembrie pentru prima data in cinci luni, luand prin surprindere pietele, semn ca cea mai mare economie din zona euro face fata noii crize financiare mai bine decat se asteptau analistii.

Actiunile europene si-au consolidat cresterile in sedinta de joi, sprijinite de datele neasteptat de bune prezentate de institutul Ifo, dar si de preturile atractive rezultate in urma scaderilor din ultima perioada.

Indicele FTSEurofirst 300 al celor mai importante actiuni europene este in urcare cu peste 1%, dupa ce a deschis in crestere cu 0,6%.

Institutul de cercetare economica Ifo a anuntat ca increderea companiilor germane in economie a crescut in noiembrie fata de octombrie pentru prima data in ultimele cinci luni, date bazate pe un sondaj in randul a 7.000 de manageri.

Dupa rezultatele "dezastruoase" ale licitatiei de obligatiuni efectuata miercuri de Germania, majoritatea analistilor aveau asteptari pesimiste in privinta celei mai mari economii europene. Germania nu a reusit ieri sa plaseze pe piata aproape 40% din volumul obligatiunilor scoase la licitatie, prin care a incercat sa se imprumute cu 6 miliarde euro pe 10 ani.

Seful institutului Ifo, Hans-Werner Sinn, a atribuit cresterea indicelui increderii unor "asteptari mai putin sceptice" in randul mangerilor din comert si industria manufacturiera.

"Economia germana se comporta inca relativ bine, in pofida turbulentelor internationale", a precizat el.

Moneda euro s-a apreciat usor datorita datelor Ifo, fiind in urcare cu 0,25%, la 1,337 dolari.

Economistul Ifo Klaus Abberger a declarat pentru Reuters ca indicele increderii pe noiembrie arata ca criza datoriilor de stat nu afecteaza inca Germania, iar cererea interna sugereaza ca cea mai mare economie din zona euro va evita probabil recesiunea in aceasta iarna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza ecoomica Germania, #incredere companii economie , #Germania