Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Germania: deficitul public pe 2006 revizuit in scadere la 1,7% din PIB

Germania: deficitul public pe 2006 revizuit in scadere la 1,7% din PIB

Deficitul public al Germaniei, cea mai mare economie a zonei euro, s-a situat anul trecut la doar 1,7 la suta din Produsul Intern Brut (PIB), potrivit ultimelor date publicate joi de Oficiul federal pentru statistica (Destatis), infomreaza AFP.

Intr-o estimare preliminara, data publicitatii in luna ianuarie, Destatis a apreciat ca in 2006 deficitul public al Germaniei s-a cifrat la doi la suta din PIB, insa ulterior Ministerul german de Finante a avansat o cifra mai mica, 1,9 procente din PIB, invocand un deficit mai mic decat se prognoza pentru bugetul statului federal. Acest buget este doar unul din elementele luate in calcul pentru calcularea deficitului public, alaturi de conturile statelor regionale, ale comunelor si caselor de asigurari sociale.

Potrivit ultimelor informatii furnizate de Destatis, in 2006 Germania a inregistrat un deficit public de 39,5 miliarde euro, adica cu aproximativ sapte miliarde euro mai putin decat estimarile anterioare. Germania a reusit astfel sa revina anul trecut sub limita inclusa in Pactul european de stabilitate si crestere, care limiteaza deficitul public al unei tari din zona euro la trei la suta din PIB. Anterior, Germania a incalcat aceasta prevedere in fiecare an care a trecut din 2002 si pana in 2005.

Ultimele date sugereaza ca prima economie a zonei euro incepe sa culeaga beneficiile unei politici de control strict a cheltuielilor statului, dar si unei relansari economice conjuncturale. Anul trecut, Germania a inregistrat o crestere economica de 2,7 procente, nivel fara precedent dupa 2000. Numai in ultimul trimestru din 2006, PIB-ul Germaniei a crescut cu 0,9 procente comparativ cu trimestrul precedent.

Potrivit statisticilor detaliate publicate joi de Destatis, comertul exterior a ramas principalul motor al cresterii economiei germane si in trimestrul patru 2006, in special capitolul exporturi care au inregistrat o crestere trimestriala de sase procente. Exista semnale pozitive si de pe frontul intern, investitiile companiilor in formarea bruta de capital inregistrand o crestere de un procent, iar cheltuielile gospodariilor au crescut cu 0,3 procente in trimestrul patru 2006.

Date fiind ultimele date statistice, din ce in ce mai multi economisti estimeaza ca economia germana este in prezent indeajuns de puternica pentru a face fata majorarii Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) cu trei procente, de la 16 la 19 procente, masura care a intrat in vigoare la inceputul acestui an. Pentru acest an guvernul de la Berlin mizeaza pe o tinta oficiala de crestere economica de 1,7 procente.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 905 ori