Germania cere infiintarea unor agentii de evaluare europene

Luni, 16 Ianuarie 2012, ora 15:32
1477 citiri
Germania cere infiintarea unor agentii de evaluare europene

Europa trebuie sa infiinteze agentii independente de evaluare financiara si sa nu se mai bazeze exclusiv pe cele din Statele Unite, a declarat ministrul german de externe Guido Westerwelle duminica, dupa ce Standard&Poor''s a scazut saptamana trecuta ratingul mai multor tari din UE.

"Este timpul ca Europa sa dovedeasca faptul ca este capabila sa faca fata agentiilor de rating", a spus Westerwelle in cursul unei vizite in Grecia.

Pietele din Europa abia au avut timp sa respire, inainte ca deciziile agentiilor de rating sa le arunce inapoi in nesiguranta, a subliniat el.

"Este foarte important sa dam acordurilor si pacturilor (europene - n.r.) o sansa realista (de a functiona - n.r.). Aceasta este singura metoda prin care puntem recastiga increderea pietelor", a afirmat Westerwelle.

Standard & Poor''s a scazut ratingul a noua tari din zona euro vineri, insistand ca liderii regiunii nu depun suficiente eforturi pentru a rezolva criza datoriilor suverane.

S&P a scazut ratingurile Frantei, Austriei, Maltei, Slovaciei, Sloveniei, Italiei, Spaniei, Portugaliei si Ciprului.

Germania, cea mai puternica economie din Europa si principalul contribuitor la fondul de salvare al UE, precum si Finlanda, Olanda si Luxembourg, si-au mentinut ratingul AAA.

Bursele europene au deschis in scadere luni.

#Germania agentii rating, #Guido Westerwelle, #agentii europene evaluare financiara , #Germania