Germania, cea mai buna destinatie pentru investitori

Miercuri, 06 Februarie 2013, ora 12:23
1155 citiri
Germania, cea mai buna destinatie pentru investitori

Germania ocupa cea mai buna pozitie ca destinatie europeana atractiva pentru investitii, potrivit unui sondaj Ernst & Young.

Investitorii straini considera segmentul infrastructurii drept cel mai atractiv din Germania. Dintre cei care au raspuns sondajului Ernst & Young, 88% au descris Germania drept o destinatie de afaceri atractiva din punct de vedere al infrastructurii de transport, iar 60% au considerat ca este o destinatie foarte atractiva.

Infrastructura de telecomunicatii s-a clasat doar usor sub acest nivel, Germania obtinand un punctaj foarte bun si in ceea ce priveste competentele fortei de munca si climatul social. Germania a obtinut, in 2012, punctaje usor mai mari pentru toti acesti factori fata de 2011.

Investitii planificate de companii straine

Ratingul foarte bun obtinut in mod constant de Germania ca destinatie de afaceri ar trebui sa se reflecte, cel putin partial, in planurile companiilor legate de investitii specifice. 24% dintre companiile respondente au declarat ca intentioneaza sa investeasca in Germania.

Majoritatea companiilor care aveau in vedere relocarea din Germania in tari cu un nivel mai scazut al salariilor, din ratiuni de costuri, au facut aceasta miscare cu mai multi ani in urma. Desi vor exista, cu siguranta, pe mai departe relocari, rata acestora va scadea, mai ales din cauza cresterii considerabile a costurilor in tarile tinta - cu predilectie, cele din Europa Centrala si de Est, ceea ce face relocarea mult mai putin atractiva.

Care sunt implicatiile pentru Romania?

Germania reprezinta o destinatie de top pentru exporturile din Romania iar evolutia sa viitoare in cadrul UE este cruciala si in ceea ce priveste efectul in lant pe care il poate genera asupra economiei romanesti, potrivit reprezentantilor Ernst & Young.

Inscriindu-se in linia ultimilor trei ani, exporturile romanesti catre Germania au crescut in mod sustinut si anul trecut. Astfel, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica, Germania este cea mai importanta destinatie atragand 18,8% din totalul exporturilor romanesti in primele 10 luni ale lui 2012, fiind urmata de Italia (12,2%) si de Franta (6,9%).

In absenta unor progrese care nu pot fi imediate in zone-cheie de competitivitate, precum infrastructura sau administratie publica, exporturile vor continua sa fie principalul motor economic pe termen scurt si mediu pentru Romania.

#economie germania crestere, #afaceri companii Germania, #exporturi Romania Germania , #Germania