Germania ar putea bloca acordul UE - Ucraina din cauza situatiei Iuliei Timosenko

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 11:59
1175 citiri
Germania ar putea bloca acordul UE - Ucraina din cauza situatiei Iuliei Timosenko

Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a avertizat ca Berlinul va bloca ratificarea acordului de asociere Uniunea Europeana - Ucraina, in contextul ingrijorarilor legate de situatia fostului premier Iulia Timosenko, condamnata la 7 ani de detentie si aflata in greva foamei in inchisoare, pentru a denunta violentele comise asupra sa.

"Noi, germanii, spunem ca acordul de asociere UE - Ucraina nu poate fi ratificat daca nu sunt clar indeplinite conditiile unui de stat de drept", a declarat Westerwelle, intr-un interviu acordat televiziunii germane ZDF, intrebat despre doamna Timosenko.

Acordul de asociere Uniunea Europeana - Ucraina a fost parafat la 30 martie, la Bruxelles, dupa aproape cinci ani de negocieri si in pofida tensiunilor deja existente legate de incarcerarea fostului premier Iulia Timosenko. Dispozitiile privind "instituirea unei zone de liber schimb aprofundat si cuprinzator" acopera toate domeniile: comertul cu bunuri, agricultura - unde UE da asigurari ca a obtinut exceptari pentru anumite produse sensibile -, servicii, investitii, libera circulatie a capitalurilor si cea a persoanelor, limitata totusi la calatoriile de afaceri.

La momentul respectiv, diplomatii europeni precizau ca parafarea este o etapa "pur tehnica", ea neinsemnand ca Uniunea Europeana este pregatita sa semneze oficial Acordul.

Germania atrage atentia ca Ucraina trebuie sa respecte legislatia privind drepturile omului

Intr-un alt interviu aparut miercuri, in cotidianul Bild, seful diplomatiei germane a reamintit ca Ucraina, in calitate de membru al Consiliului Europei, s-a angajat sa respecte standardele acestei organizatii in materie de drepturi ale omului. "Guvernul ucrainean trebuie sa stie: drumul spre Europa trece pe un pod care se sprijina pe doi piloni: democratia si statul de drept", a subliniat el.

Intrebat la ZDF pe tema unui eventual boicot al Euro-2012 din Ucraina de catre guvernul german, Guido Westerwelle a afirmat ca, deocamdata, subiectul nu este de actualitate. "Sunt de parere ca nu are rost sa decidem in legatura cu acest lucru astazi. (...) Nu ajuta sa spunem ca o vom face in sase saptamani", a adaugat el, insistand ca "important este astazi sa o ajutam pe dna Timosenko".

Potrivit presei germane, cancelarul Angela Merkel si ministrii cabinetului sau ar putea sa nu se deplaseze in Ucraina pentru a asista la meciuri de la Euro-2012 daca Iulia Timosenko nu va fi eliberata pana atunci.

#Germania acord UE Ucraina, #blocare acord UE Ucraina, #Timosenko acord UE Ucraina, #Iulia Timosenko drepturile omului , #Germania