Germania aloca 6 miliarde de euro pentru a-i trece peste iarna pe refugiati

Luni, 07 Septembrie 2015, ora 11:35
1598 citiri
Germania aloca 6 miliarde de euro pentru a-i trece peste iarna pe refugiati
Foto: Wikimedia

Guvernul de la Berlin a decis sa aloce 6 miliarde de euro pentru a rezolva criza ridicata de navala imigrantilor africani si din Orientul Mijlociu in tara.

Masura vine dupa ce Opozitia germana a criticat decizia cancelarului Angel Merkel de a deschide granitele in fata acestui flux masiv de refugiati, dar este insotita si de alte clarificari care vor duce la o triere rapida a imigrantilor, anunta BBC.

Relaxare de moment

Numai in weekend-ul trecut, in Germania au intrat 18.000 de imigranti, ca urmare a semnarii unui acord de relaxare a legislatiei privind acordarea dreptului de azil semnat intre Berlin, Viena si Budapesta.

Totodata, cancelarul austriac Werner Faymann a anuntat ca aceste exceptii cauzate de o stare de urgenta trebuie sa ia sfarsit cat mai curand.

Oficialul de la Viena a precizat ca se va recurge la efectuarea "pasilor necesari pentru intrarea in normalitate".

Ungaria, tara care anterior a blocat accesul imigrantilor catre vestul Europei, a profitat de noul acord tripartit impingand o mare parte din refugiatii ajunsi la Budapesta peste granita austriaca.

La granita dintre Ungaria si Serbia, lucrarile la gardul de sarma ghimpata pus in calea imigrantilor sunt in continua desfasurare, chiar daca pentru moment refugiatii continua sa strapunga fara oprelisti aceasta bariera.

Bani si restrictii

Cele 6 miliarde de euro vor fi impartite in mod egal intre autoritatile regionale din Germania si guvernul federal de la Berlin, 3 miliarde fiind alocate pentru sporirea capacitatii de primire a centrelor locale pana la 150.000 de locuri si pregatirea acestora pentru iarna.

Alte 3 miliarde vor fi investite in programele de incluziune sociale a noilor veniti care primesc statutul de azilant in Germania.

Inca 3000 de politisti vor fi angajati de autoritati ca masura de siguranta sporita in zonele in care s-au construit centre de primire a imigrantilor.

In ultimele saptamani, cateva orase din tara s-au confruntat cu proteste ale localnicilor si ale unor grupuri extremiste carte nu privesc cu ochi buni noua invazie de imigranti.

Ajutoarele in bani oferite refugiatilor care vor primi azil in Germania urmeaza sa fie inlocuite cu bonuri pentru alimente si servicii, iar legislatia a fost modificata pentru a desemna Kosovo, Albania si Muntenegru drept tari sigure.

Aceasta inseamna ca imigrantii din cele trei tari balcanice vor putea fi mai usor expulzati in tarile de bastina.

Fisuri in UE

Germania se asteapta sa primeasca peste 800.000 de imigranti in cursul acestui an si asteapta ca si alte state europene sa se implice activ in rezolvarea crizei umanitare care a cuprins continentul.

Pentru imigranti, Angela Merkel a devenit o adevarata eroina dupa ce Berlinul a decis sa primeasca un numar mai mare de refugiati.

In acelasi timp, opozitia conservatoare din Germania considera ca guvernul a facut o imensa greseala deschizand portile pentru imigrantii care ajunsesera in Ungaria.

Intre Budapesta si Berlin se inregistreaza deja o disputa surda pe aceasta tema, guvernul maghiar acuzand-o pe Merkel ca incurajeaza cresterea fluxului de imigranti in Europa.

Reprezentantii guvernului de la Budapesta au anuntat deschiderea unei noi tabere la granita sudica a tarii, in orasul Roszke, iar luna aceasta se asteapta ca gardul de sarma ghimpata construit la granita cu Serbia sa fie finalizat.

Inaltul Comisar pentru Refugiati al ONU, Antonio Guterres, sustine ca aceasta criza a imigrantilor ar putea fi controlata, atata vreme ca statele UE respecta un plan comun de preluare a refugiatilor.

Ungaria, Slovacia, Letonia si Marea Britanie sunt printre statele care se opun vehement preluarii noilor veniti. Slovacii au anuntat ca vor accepta doar 200 de persoane, iar acestea trebuie sa fie de religie crestina.

Traseul urmat de imigranti catre centrul Europei se deruleaza pe teritoriul Greciei, Macedoniei, Serbiei si Ungariei. Cea mai mare parte dintre acestia o reprezinta refugiatii de razboi din Siria, urmati de populatii din Afganistan si Eritreea.

M.J.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza imigranti UE, #costuri imigranti Germania, #criza umanitara Europa, #tensiuni UE refugiati , #Germania