Germania a obtinut retragerea din comunicatul summit-ului a mentiunii referitoare la BCE

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 19:35
929 citiri
Germania a obtinut retragerea din comunicatul summit-ului a mentiunii referitoare la BCE

Germania a obtinut retragerea din proiectul comunicatului final al summit-ului zonei euro de miercuri a unei fraze prin care se cerea Bancii Centrale Europene (BCE) sa continue achizitiile de obligatiuni ale Italiei si Spaniei.

"Aceasta fraza a fost retrasa din textul care va fi prezentat sefilor de state si de guverne din uniunea monetara in timpul summit-ului pe tema crizei datoriilor", a subliniat sursa, citata de Mediafax.

In versiunea initiala a proiectului de comunicat se arata ca liderii tarilor din regiune sustin pe deplin BCE in actiunile de asigurare a stabilitatii preturilor in zona euro, inclusiv masurile non-conventionale intreprinse in actualul mediu exceptional al pietei.

Termenul de "masuri non-conventionale" se refera in special la politica BCE de achizitii de obligatiuni ale tarilor europene aflate in dificultate, pentru a frana cresterea dobanzilor obligatiunilor.

BCE a sustinut astfel Italia si Spania din luna august.

Mai multe tari, intre care si Franta, dar si Comisia Europeana, sustin ca BCE sa continue achizitiile de obligatiuni, dupa ce italianul Mario Draghi va prelua presedintia BCE de la Jean-Claude Trichet, la 1 noiembrie.

Cancelarul german Angela Merkel a perceput insa fraza din comunicat drept un amestec al liderilor europeni in politica BCE si a cerut ca paragraful sa fie eliminat, pentru a respecta independenta institutiei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#angela merkel, #summit ue, #achizitii obligatiuni BCE, #banca centrala europeana , #Germania