Germania a inregistrat un excedent bugetar de 8,3 miliarde euro in primul semestru

Joi, 23 August 2012, ora 15:19
1403 citiri
Germania a inregistrat un excedent bugetar de 8,3 miliarde euro in primul semestru

Finantele publice ale Germaniei au incheiat primul semestru pe plus, in ciuda faptului ca ritmul de crestere al celei mai mari economii europene a incetinit.

In perioada ianuarie - iunie 2012, finantele publice ale Germaniei au inregistrat un surplus de 8,3 miliarde de euro (0,6 din PIB). Comparativ, in 2011, Germania a raportat un deficit public de 1% din PIB, iar ultima data cand a incheiat anul cu surplus a fost in 2007, scrie Agerpres.

Destatis, oficiul federal de statistica, explica faptul ca surplusul din primul semestru se datoreaza, in principal, unui excedent de 11,6 miliarde de euro la bugetul asigurarilor sociale, ca urmare a scaderii ratei somajului. Acesta a compensat deficitul de 3,3 miliarde de euro inregistrat la bugetul federal al landurilor si municipiilor.

La nivel federal, situatia economica favorabila a Germaniei a dus la cresterea veniturilor statului cu 2,9%, pana la 588 miliarde de euro si a cheltuielile publice cu 0,8%, la 579,7 miliarde de euro.

Institutul de statistica avertizeaza ca situatia din primul semestru al anului nu poate fi extrapolata pentru intregul an, deoarece finantele publice evolueaza diferit in cursul anului.

Separat, Destatis a confirmat o estimare preliminara conform careia PIB-ul Germaniei a inregistrat o crestere de 0,3% in al doilea trimestru al acestui an, dupa o expansiune de 0,5% in primul trimestru. Cresterea din al doilea trimestru s-a datorat in principal comertului extern, in conditiile in care exporturile Germaniei de bunuri si servicii au crescut cu 2,5% comparativ cu primele trei luni. In schimb, investitiile incep sa fie afectate de criza, cifrele oficiale aratand ca investitiile brute de capital au inregistrat o scadere de 0,9% in al doilea trimestru. In schimb, cheltuielile guvernamentale au crescut cu 0,2% iar consumul privat a crescut cu 0,4%.

Analistii sustin ca datele arata spre o continuare a incetinirii ritmului de crestere in urmatoarele trimestre. "In opinia noastra, performante robuste ale schimburilor comerciale nu vor dura in conditiile in care cererea globala se diminueaza, iar exporturile germane spre alte state din zona euro vor scadea semnificativ in a doua jumatate", a declarat analistul Newedge Strategy, Annalisa Piazza.

"Cresterea economiei germane ramane una echilibrata insa semnalele de incetinire se inmultesc", a declarat la randul sau economistul ING, Carsten Brzeski.

Cu toate acestea, performantele Germaniei sunt superioare celor inregistrate de multe state din zona euro. In al doilea trimestru al acestui an PIB-ul Frantei a inregistrat o crestere zero, acesta fiind de altfel cel de al treilea trimestru in care economia franceza a stagnat. De asemenea, economia italiana s-a contractat cu 0,7% in trimestrul al doilea al acestui an comparativ cu trimestrul precedent.

#economie germania, #surplus economie Germania, #evolutie economie Germania , #Germania