Franta vs. Germania: Cine da urmatorul comisar european pentru afaceri economice

Luni, 21 Iulie 2014, ora 16:14
1143 citiri
Franta vs. Germania: Cine da urmatorul comisar european pentru afaceri economice

Germania si Franta sunt blocate intr-o disputa privind cine ar trebui sa fie viitorul comisar european pentru afaceri economice, o decizie care va trimite un mesaj-cheie despre cum vor fi implementate regulile din zona euro in viitor, relateaza EUobserver.

Franta vrea ca acest portofoliu sa ii revina, iar numele lui Pierre Moscovici, socialist si fost ministru de finante, este cel vehiculat. Insa Germania s-a opus ideii, sugerand ca nu este potrivit ca un francez sa detina acest post din moment ce Franta are probleme in a respecta regulile zonei euro.

Franta a beneficiat deja de doua prelungiri a unor termene limita din partea UE, in contextul in care incearca sa-si aduca deficitul bugetar sub pragul necesar de 3% din produsul intern brut (PIB).

La un eveniment la inceputul lunii iulie, ministrul german de finante Wolfgang Schauble a declarat ca "Franta isi va prezenta cifrele la toamna, iar Comisia le va examina, si daca va avea dubii in legatura cu ele, atunci exista o problema reala". El a precizat ulterior ca opozitia sa nu are legatura cu Pierre Moscovici.

Totusi, un interviu comun al lui Schauble si al omologului sau francez Michel Sapin, aparut duminica in publicatiile Handelsblatt si Les Echoes, ilustreaza amploarea acestor diferente de opinie.

Facand referire la cine ar trebui sa conduca portofoliul afacerilor economice, detinut pana acum de finlandezul Olli Rehn, Schauble a spus ca "astfel de decizii sunt foarte sensibile si au o incarcatura simbolica si trebuie sa tinem minte acest lucru".

In ceea ce il priveste, Sapin a spus ca "este legitim ca Franta sa aiba un post important in Comisie". "Un post economic ar corespunde, in opinia mea, puterii economice a Frantei si abilitatii sale de a contribui la buna functionare a institutiilor UE", a precizat el.

Contracarand argumentul Berlinului conform caruia ar fi dificil pentru un comisar francez sa fie strict in aplicarea regulilor zonei euro de catre Franta, Sapin a spus ca unele voci au afirmat ca ar putea fi 'periculos' pentru Franta sa detina acest portofoliu, deoarece respectiva persoana si-ar dori "sa fie ireprosabila si mai dura cu Franta". "Acest lucru ar putea insemna o garantie pentru Germania", a spus el.

Disputa survine in contextul unor diviziuni mai ample, in special intre statele din nord si cele din sud, despre cum ar trebui implementate regulile zonei euro.

Italia vrea ca acestea sa fie mai relaxate pentru a permite mai multe investitii publice cu scopul de a impulsiona cresterea, in timp ce Franta sustine ca statele cu probleme ar trebui sa primeasca mai mult timp pentru a-si face ordine in finantele publice.

Germania, care a condus eforturile zonei euro de combatere a crizei in ultimii cinci ani, se teme ca, prin astfel de masuri, statele vor evita sa aplice reforme structurale.

#comisar european afaceri economice, #disputa Franta Germania, #deficit bugetar franta , #Germania