Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Expertii germani: Europa are nevoie de un alt plan pentru iesirea din criza

Expertii germani: Europa are nevoie de un alt plan pentru iesirea din criza


Institutul pentru Macroeconomie si Studii Conjuncturale (IMK) din Germania a recomandat luni o schimbare radicala de strategie pentru a se face fata crizei euro, iar directorul sau, Gustav Horn, a apreciat ca regimul de austeritate impus de cancelarul german, Angela Merkel, a esuat, semnaleaza EFE.

"Guvernele europene incearca de doi ani sa iasa din criza prin intermediul reducerii cheltuielilor, ceea ce nu a functionat. Din contra, tot mai multe tari cad in recesiune, ceea ce duce la o crestere a datoriei", a spus Horn, cu ocazia prezentarii unui studiu al IMK despre criza euro.

Esecul strategiei bazate pe austeritate se explica prin faptul ca multi economisti si practic toti expertii Uniunii Europene au subestimat efectul negativ pe care il au aupra economiei masurile de reducere a cheltuielilor, potrivit lui Horn.

In Europa, pozitia oficiala era aceea ca, pentru fiecare reducere de un euro, Produsul Intern Brut (PIB) cobora cu 0,50 euro. Totusi, noi studii ale Fondului Monetar International (FMI) arata ca fiecare euro economisit are un efect de un euro sau mai mult asupra PIB-ului, iar intr-o situatie de recesiune, efectul poate fi chiar de 1 la 2.

Aceasta conduce la o deteriorare a situatiei economice si, cu aceasta, la o prabusire a veniturilor fiscale, ceea ce face ca datoria sa creasca, in loc sa scada.

Potrivit IMK, pentru ca masurile de economisire sa contribuie la o scadere a datoriei, efectul reducerilor nu poate fi in niciun caz mai mare de 1 la 0,9, iar in situatia tarilor aflate in criza, limita este si mai scazuta.

"Faptul ca reducerile drasice din tarile aflate in criza nu au fost incununate de succes nu inseamna ca nu a fost suficient de riguroasa consolidarea, ci constituie o consecinta a unui regim de austeritate care merge impotriva propriilor obiective", a adaugat economistul.

Recomandarea IMK include, intre altele, o moderare a reducerii cheltuielilor, o flexibilizare a calendarului pentru atingerea tintelor de consolidare si recurgerea in mai mica masura la reducerile bugetare si mai mult la cresterea impozitelor in partea superioara a scarii veniturilor si patrimoniului.

In cursul prezentarii studiului, Horn a fost intrebat daca schimbarea de strategie vizata nu implica si schimbarea guvernului, deoarece este putin probabil ca Germania sa-si schimbe pozitia cu privire la regimul de austeritate cat timp va fi cancelar Angela Merkel, adauga EFE.

"Sarcina noastra nu este de a sugera o schimbare de guvern, ci de a propune o politica economica inteleapta", a spus Gustav Horn.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Agerpres
Articol citit de 1223 ori