Eurozona, o constructie nesigura. E mai buna o federatie?

Sambata, 03 Septembrie 2011, ora 12:26
1460 citiri
Eurozona, o constructie nesigura. E mai buna o federatie?

Incet-incet, devine limpede, pana si in Germania, ca actuala criza financiara ar putea distruge proiectul european in intregime, deoarece demonstreaza slabiciunea eurozonei si a constructiei sale. Aceste slabiciuni sunt si financiare si economice, dar mai ales politice.

Tratatul de la Maastricht a infiintat o uniune monetara, insa uniunea politica, preconditie indispensabila pentru succesul monedei comune, a ramas o simpla promisiune, scrie Joschka Fischer, fost ministru de Externe si vice-cancelar al Germaniei, pentru Project Syndicate.

Euro si tarile care au adoptat-o platesc acum pretul. Eurozona este asezata pe baza nesigura a unei confederatii de state angajate atat fata de o uniune monetara, cat si pastrarii suveranitatii fiscale - in momente de criza, o astfel de constructie nu poate functiona.

La inceputul crizei, in 2007-2008, defectele majore ale eurozonei ar fi putut fi corectate, daca Germania ar fi fost dispusa sa sustina un raspuns european comun, sustine politicianul german. Insa oficialii germani au preferat sa mentina prioritatea nationala - si o abordare confederata a Europei.

De-a lungul istoriei, confederatiile nu au functionat prea bine, din cauza problemei suveranitatii, ramasa nerezolvata. Statele Unite, dupa castigarea independentei, erau colonii unite intr-o confederatie, insa acest aranjament era profund problematic economic si financiar, asa ca s-a optat rapid pentru o federatie.

Astazi, Europa sau, mai precis, eurozona se confrunta cu o situatie aproape identica.

Europa are trei optiuni, crede Joschka Fischer. Continuarea actualei situatii nu ar face decat sa mareasca si sa prelungeasca criza. Desfiintarea uniunii monetare ar pune capat proiectului european si ar cauza probleme de neimaginat. Intr-un final, Europa ar putea inainta spre integrare economica si politica reala, un pas pe care liderii de azi nu au incredere sa-l faca, banuind ca nu au suficient sprijin public.

Asadar, sunt multe argumente in favoarea inceperii cu o combinatie a primei si celei de-a doua optiuni. Apoi, odata ce proiectul european este pe jumatate terminat, ar putea veni momentul pentru optiunea federalista.

Abordarea crizei in maniera europeana - fara a face nimic - a produs consecinte adverse vizibile. Pasivitatea oficialilor a sporit neincrederea populara, ceea ce ameninta proiectul european. Criza incepe sa erodeze pana si fundatiile ordinii europene post-belice - parteneriatele franco-german si transatlantic.

Citeste continuarea pe Ziare.com

Băncile din zona euro și-au redus expunerea față de Moscova cu peste 50%. BCE a cerut creditorilor care încă operează acolo să rupă legăturile cu piața financiară rusă
Băncile din zona euro și-au redus expunerea față de Moscova cu peste 50%. BCE a cerut creditorilor care încă operează acolo să rupă legăturile cu piața financiară rusă
De la invadarea Ucrainei, băncile din zona euro şi-au redus cu peste jumătate expunerea la Rusia, a anunţat luni Claudia Buch, noul preşedinte al Consiliului de supraveghere al Băncii...
#zona euro, #federatie, #uniunea europeana , #Germania