Europa, o colonie germana? Cum a devenit Angela Merkel lupul cel rau

Vineri, 06 Februarie 2015, ora 14:00
5141 citiri
Europa, o colonie germana? Cum a devenit Angela Merkel lupul cel rau
Foto: The Telegraph

Germania nu este singura tara care sustine aplicarea masurilor de austeritate, aceeasi viziune fiind impartasita si de Olanda sau Finlanda. Dar este mult mai usor sa gasesti un tap ispasitor pentru criza greceasca atunci cand nu poti indica nici macar gradul de complexitate al acestei probleme, spun unii analisti.

Iata ca politicienii de pe malurile Senei, jurnalistii de pe Tamisa si protestatarii din Spania au picat, in sfarsit, de acord intr-o chestiune vitala: Europa a devenit o colonie germana.

Dominatia germana, asigurata de performantele economice ale tarii, induce ideea ca restul continentului este inhamat acum la jugul teuton al austeritatii.

Din acest punct de vedere, victoria Syriza din Grecia pare mai degraba un act de rebeliune impotriva unui opresor extern, decat rezultatul unor decenii de politici falimentare aplicate de la Atena.

In ultimele saptamani, am asistat si la aparari preventive ale noului guvern grec impotriva unui atac inevitabil al Angelei Merkel, "cel mai monstruos lider vest-european al generatiei sale".

In The Telegraph, ascensiunea extremei stangi din Grecia a fost prezentata ca un "raspuns logic si disperat la o situatie care are un iz mai degraba colonial decat democratic", iar The Guardian a mentionat evenimentul ca unul ce reflecta "oprobiul public al politicilor dictate in mare parte, daca nu exclusiv, de la Berlin".

Si oricat de SF ar parea ideea, faptul ca Merkel este in stare sa-i controleze pe ceilalti 27 de lideri europeni este acum un fapt comun acceptat in Paris, Londra sau Madrid, arata editorialistul Jochen Hung, intr-o analiza din The Guardian.

Un bloc eterogen

Germania si Angela Merkel sunt insa departe de a fi o problema usor reductibila la imaginea unui pumn de fier care apasa peste Europa. Tara este un amestec eterogen de grupuri care de cele mai multe ori nu impartasesc aceleasi vederi in privinta interesului national.

Din punct de vedere institutional, Curtea Constitutionala germana este un actor activ in politica statului, modificand in repetate randuri strategia cancelariei berlineze in privinta politicilor europene.

Social, diferentele dintre est-germani si vest-germani sunt in continuare vizibile, asa cum din punct de vedere confesional nordicii si sudicii sunt doua categorii distincte.

Nici economia germana nu este atat de mult controlata de catre stat, asa cum evita sa spuna multi dintre analisti cand fac referiri la dominatia economica a Germaniei peste Europa, spune editorialistul The Guardian.

Siemens si Daimler sunt cele mai bune exemple in acest sens, actionand la dorinta si in interesul actionarilor majoritari din diverse colturi ale lumii, iar Deutsche Bank, sperietoarea folosita pentru a acredita ideea unor reguli impuse de nemti in sudul Europei, este condusa de Anshu Jain, un economist cu dubla cetatenie britanica si indiana.

Politici esuate

Cam greu de crezut ca Angela Merkel isi poate aroga meritul de a dicta altor 27 de lideri de stat, in conditiile in care cancelarul german nu poate trasa o directie unitara celor 96 de europarlamentari germani.

Acestia urmeaza in parlament mai degraba regulile afilierii la fortele politice continentale, decat cele ale unei politici in interesul strict al Germaniei.

Expertii institutului german SWP au remarcat ca inclusiv membri din partidul lui Merkel au votat in PE impotriva guvernului german, atunci cand s-a pus problema discutiilor ridicate de Germania pe tema energie nucleare.

La nivelul Comisiei Europene, reprezentantii germani sunt departe de a trage sforile.

Conform concluziei trase de Jonathan Gloub, profesor de stiinte politice la Universitatea din Reading, statele mari precum Italia, Germania sau Franta arareori reusesc sa-si impuna punctul de vedere in CE.

Surprizele vin de cele mai multe ori de la piticii Europei, Luxemburg sau Austria, care isi pun in practica mult mai usor planurile.

Chiar si la cel mai inalt nivel al politicii europene, guvernul de la Berlin nu a reusit sa evite anumite infrangeri majore. Cel mai recent caz este raspunsul negativ primit de la Curtea de Justitie a Europei pe tema contestarii dreptului Bancii Centrale Europene de a cumpara direct obligatiuni de stat emise de guvernele intrate in criza in 2012.

O simpla scuza

In tot acest context, varianta unei "dictaturi" germane asupra Europei nu reprezinta decat o scuza penibila menita sa ascunda adevarata criza poltica din Europa, considera Jochen Hung.

Pentru oficialii guvernelor de pe flancul sudic al Uniunii Europene, blamarea Berlinului poate parea masura cea mai convenabila in momentul in care vor sa evite pierderea popularitatii pe teren propriu.

#Germania politici europene, #Merkel criza Grecia, #Germania politici austeritate , #Germania