Estul Germaniei are nevoie de investitii de 1.000 miliarde de euro

Marti, 04 Septembrie 2012, ora 15:10
1267 citiri
Estul Germaniei are nevoie de investitii de 1.000 miliarde de euro

Cele sase noi landuri germane, care inaintea reunificarii Germaniei au facut parte din fosta Republica Democrata Germana (RDG), vor avea nevoie de investitii in valoare de 1.000 de miliarde de euro pana in anul 2030 pentru a ajunge la nivelul de dezvoltare al landurilor din partea vestica a tarii, Republica Federala Germana (RFG) in timpul Razboiului Rece.

Anuntul a fost facut de agentia EFE, citand un studiu elaborat de compania de consultanta Roland Berger la cererea Ministerului Economiei din landul Turingia si publicat marti de cotidianul Suddeutsche Zeitung.

In studiu se reaminteste ca, de la reunificarea Germaniei in anul 1990 si pana in anul 2010, partea estica ce a compus odinioara RDG a beneficiat de transferuri nete in valoare de 1.400 de miliarde de euro, dintre care 70% au fost destinate cheltuielilor sociale incluse in Pactul de Solidaritate pentru relansarea economiei germane din partea orientala.

Dar acest pact prevede o reducere treptata a ajutoarelor oferite, ultimele urmand sa fie acordate anul viitor, motiv pentru care noile landuri federale au cerut elaborarea de noi scheme de asistenta pentru ca dezvoltarea lor economica sa nu se opreasca intr-un anumit stadiu.

In documentul elaborat de Roland Berger nu se acorda prioritate ajutoarelor publice, ci cresterii investitiilor private ca mijloc de continuare a eforturilor de modernizare economica si de inlaturare a decalajului dintre cele doua parti ale tarii.

Se mai precizeaza ca, in momentul reunificarii, nivelul de dezvoltare economica al noilor landuri ajungea la 30% din cel al landurilor ce compuneau RFG, iar in anul 2005 acesta a ajuns la 80%, insa de atunci eforturile de recuperare economica au incetinit semnificativ. In acest sens, raportul semnaleaza ca investitiile in partea estica sunt cu numai 1% mai mari fata de cele din cea vestica, fiind nevoie ca acestea sa creasca la circa 2% pe parcursul anilor urmatori pana in anul 2030.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#regiuni Germania, #estul Germaniei ajutor economic, #regiuni Germania investitii, #regiuni RDG transfer economic , #Germania