Economia Germaniei, in cadere libera

Luni, 01 Iunie 2009, ora 10:24
997 citiri
Economia Germaniei, in cadere libera

 Economia Germaniei, cea mai mare din Europa, a fost antrenata in cea mai severa recesiune de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial din cauza ambitiei de a deveni cel mai mare exportator la nivel mondial, se arata intr-un articol al publicatiei britanice The Guardian.

"Criza economica si financiara se propaga in diverse regiuni ale globului, iar Germania a fost afectata sever deoarece si-a urmat politica de a deveni cel mai mare exportator din lume,arata Mediafax.

Numarul comenzilor pentru industria de export s-a redus drastic, ceea ce va avea consecinte dramatice pe piata muncii.

Sistemul nostru bancar este, de asemenea, inabusit de active toxice", explica Harald Wolf, ministrul Economiei al landului Saxonia Inferioara.

In aceste conditii, discutia privind revenirea economiei este prematura, a spus el.

Principala problema a Germaniei este lipsa cererii interne, care s-o inlocuiasca pe cea pentru exporturi, apreciaza publicatia citata.

Cheltuielile populatiei au crescut nesemnificativ in ultimul deceniu, in timp ce exporturile au urcat cu 80%.

Companiile s-au axat, in ultimii ani, in principal pe imbunatatirea competitivitatii pe pietele internationale si pe fabricarea de produse de calitate superioara.

Criza economica actuala a dus, insa, la reducerea semnificativa a exporturilor.

Analistii anticipeaza ca, in acest an, exporturile vor scadea cu 20%.

Industria producatoare reprezinta aproximativ un sfert din intreaga economie, spre deosebire de Marea Britanie si SUA, unde procentul este de 15%.

Economia s-a comprimat cu 3,8% in primul trimestru, cea mai mare scadere de dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Guvernul se asteapta ca Produsul Intern Brut (PIB) sa scada cu 6% in 2009.

O Germanie reunificata spera sa ofere o alternativa decenta la "capitalismul de tip cazinou", reprezentativ pentru SUA si urat de germani, arata The Guardian.

Dar sistemul bacar local este sufocat de active toxice de 800 miliarde lire sterline, legate de investitiilor facute in credite sub-prime in SUA. Germania are aproximativ 3,5 milioane de someri, echivalentul unei rate a somajului de 8,2%, iar analistii se tem ca numarul celor in cautarea unui loc de munca ar putea ajunge la cinci milioane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#bancar, #de, #economie, #export, #exportator, #indistria, #sistem , #Germania