Dunarea provoaca inundatii masive. Zeci de mii de sinistrati in Cehia si Germania

Joi, 06 Iunie 2013, ora 11:34
2524 citiri
Dunarea provoaca inundatii masive. Zeci de mii de sinistrati in Cehia si Germania

Situatia continua sa ramana dificila joi in unele regiuni din Germania afectate de grave inundatii, in special in fosta RDG, unde mii de persoane si-au petrecut noaptea in centre de primire de urgenta, relateaza AFP.

"Am reusit sa dormim numai cateva minute si ne-am trezit", a afirmat o femeie pentru canalul de televiziune NTV, evacuata de la domiciliul sau cu copiii si care s-a adapostit intr-o sala de sport din orasul Halle (est) cu alte cateva sute de locuitori afectati de cresterea nivelului raului Saale care ameninta orasul industrial din fosta RDG.

Autoritatile locale s-au pregatit pentru ce este mai rau, in timp ce anumite zone ale orasului vechi sunt deja puternic inundate. Pana la 30.000 de persoane ar putea fi evacuate daca digurile, intarite cu saci de nisip, incep sa cedeze.

La nord-est, orasul Bitterfeld a fost de asemenea amenintat in timp ce o crestere a nivelului apelor fluviului Elba este asteptata si ar urma sa continue pana la sfarsitul saptamanii, mentioneaza DPA. In toata regiunea, mii de voluntari au ajutat la instalarea de saci de nisip pentru a proteja digurile si a impiedica producerea celor mai grave inundatii. Aceste inundatii, care vor face subiectul unor discutii in Bundestag (Camera Deputatilor), au avut deja consecinte economice.

Traficul fluvial a fost puternic perturbat de aceste cresteri ale nivelului apelor: 500 de nave sunt blocate, potrivit ziarului regional Rheinischer Post de joi, care citeaza un raport al Ministerului Transporturilor. Traficul a fost intrerupt pe Dunare, in zone ale fluviilor Elba si Rin, precum si Neckar, Main si Weser.

Budapesta se pregateste pentru cote record ale Dunarii

In Republica Ceha ar putea surveni o perioada de usoara ameliorare, dupa cinci zile de crestere a nivelului apelor care a cauzat moartea a cel putin opt persoane. Cinci persoane sunt in continuare date disparute joi, alte 20.000 au fost evacuate, au anuntat echipele de salvare. Totodata, mii de locuinte au ramas fara electricitate, gaz si apa potabila. Elba a atins punctul culminant in mai multe orase din nordul tarii, in apropiere de granita cu Germania, la 03.00 GMT, joi, potrivit unei companii locale a apelor.

La Usti nad Labem, la aproximativ 30 kilometri sud de granita germana, apa a trecut miercuri de barierele speciale de protectie. In urma evacuarilor in aceasta regiune, 11.000 de persoane si-au parasit locuintele. La Praga, viata a revenit la normal. Metroul a inceput sa functioneze, desi mai multe statii au ramas inchise joi dimineata.

In Ungaria, premierul ungar Viktor Orban a atras joi atentia ca exista noua zone cu risc de inundatii pe Dunare in Ungaria, relateaza MTI, care precizeaza ca, potrivit celor mai recente estimari, fluviul va atinge luni, la Budapesta, un nivel record. In cadrul unei conferinte sustinute la Ministerul de Interne, Viktor Orban a enumerat zonele aflate in pericol: localitatea Mecser si imprejurimile; orasul Komarom si imprejurimile; Esztergom, Szentendre, Kisoroszi, Budapesta si Dunaujvaros, precum si Almasfuzito.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sinistrati inundatii Dunare, #inundatii Germania, #inundatii Cehia, #inundatii Ungaria , #Germania