Dosarele Securitatii: nemtii reconstruiesc documentele Stasi. Noi cand aflam ce stia Securitatea?

Luni, 14 Martie 2011, ora 12:53
2536 citiri
Dosarele Securitatii: nemtii reconstruiesc documentele Stasi. Noi cand aflam ce stia Securitatea?

In birourile apatice ale unui fost centru de detentie din Bavaria, un grup de oameni rabdatori si-au petrecut ultimii 16 ani incercand sa rezolve unul dintre cele mai grele puzzle-uri ale istoriei recente, potrivit The Guardian.

Ei formeaza "Referat AR 4 Projektgruppe Manuelle Rekonstruktion" si scopul muncii lor este sa dejoace incercarile politiei secrete din Germania de Est de a-si distruge imensa arhiva, in ultimele zile de existenta.

Aceasta continea documente stranse de-a lungul a 39 de ani de existenta.

Viata altora

"Astazi, spre exemplu, pun cap la cap povestea unei familii din Germani de Vest care a facut o vizita in Est", spune unul dintre membrii grupului de documentare.

"Avem documente care ne arata cum au inceput sa fie urmariti, cum au trecut granita si cum au luat un autobuz catre orasul Jena. Este doar un caz cu germani care treceau granita la rude, pentru diverse evenimente familiale".

1,800 de oameni au fost angajati de guvernul german pentru a reconstrui dosarele lasate de Stasi - Ministerium für Staatssicherheit (Ministerul Securitatii Nationale) - atunci cand Zidul Berlinului a fost daramat, in 1989.

La 20 de ani dupa unificarea celor doua Germanii, fantomele trecutului inca bantuie constiintele nemtilor.

Guvernul german a promis finantarea cercetarii arhivelor pana in 2019. In fiecare luna, cel putin 5.000 de oameni vor sa-si vada dosarul.

Din 1991, cand s-a dat Legea Arhivelor Stasi, ce permitea accesul controlat la documentele pana atunci secrete, s-au inregistrat 2,75 de milioane de cereri.

Comisarul federal pentru studiul arhivei Stasi nu se declara surprins de acest numar.

"La inceput, multi se temeau ca au fost tradati de prieteni sau de familie. Acum sunt intrebati de fiii si nepotii lor daca au fost victime sau turnatori".

Un puzzle, numit istorie



O echipa de 10 profesionisti se ocupa de "proiectele extrordinare" care presupun refacerea bucatilor de hartie ce compuneau odata dosarele Stasi.

Cand a devenit clar pentru politia secreta germana ca se apropie sfarsitul Cortinei de Fier, Stasi a recurs la o masura extrema.

La inceput au folosit un tocator de hartie special, cu aburi, pentru a face resturile de necitit. Dupa ce tocatorul s-a stricat, au rupt dosarele. Insa dovezile au ramas.

Hartia din cei 15.000 de saci cu pagini rupte de dosare ar putea fi intinsa pe o distanta de 111 km. Sunt 1,4 milioane inregistrari foto, audio si video.

Pana acum, doar continutul a 500 de saci a putut fi citit. In 16 ani, au fost reconditionate 1 milion de documente, o mica parte din totalul documentelor rupte.

"Victimele Stasi au dreptul sa afle ce li s-a intamplat in acea perioada. La fel de bine, au dreptul sa ignore intru totul acea perioada, daca asta isi doresc. Unii oameni spuneau sa aruncam toate bucatile de hartie in raul Spree", spune unu dintre cei care se ocupa cu refacerea puzzle-urilor.

Potrivit acestuia, germanii pot totusi castiga ceva in urma acestui proces de reconstructie. Unii si-au castigat pacea, si mai rar, chiar si bani.

"Ajutati de documentele pe care le-am refacut, fosti cetateni ai RDG au demonstrat ca merita mai multi bani la pensie".

Dar pana la urma, se ajunge si la "igienizarea" clasei politice.

"Nu putem lasa oamenii care au lucrat pentru Stasi sa se bucure in liniste de pozitiile lor, in timp ce victimele continua sa sufere, la mai mult de de 20 de ani dupa caderea Zidului", concluzioneaza comisarul federal pentru studiul arhivei Stasi, citat de The Guardian.

Ce parere aveti despre felul in care se trateaza problema dosarelor Securitatii, in cazul nostru?

#dosarele securitatii, #securitate, #turnator, #stasi, #comunism , #Germania