Croatia spera sa intre in zona euro cat mai repede cu putinta

Sambata, 29 Iunie 2013, ora 15:41
1456 citiri
Croatia spera sa intre in zona euro cat mai repede cu putinta
Foto: finantistii.ro

Croatia spera sa adere la zona euro cat mai repede cu putinta, adica in patru sau cinci ani, a declarat directorul Bancii centrale croate, Boris Vujcic, intr-un interviu acordat sambata cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung, transmite AFP.

"Vrem sa intram in zona euro cat mai repede cu putinta, chiar daca este inca prea devreme pentru a spune cand anume se va intampla acest lucru", a declarat Vujcic, a carui tara urmeaza sa devina membra a Uniunii Europene la 1 iulie.

Vujcic a recunoscut ca, deocamdata, Croatia nu respecta anumite criterii, inflatia si deficitul bugetar fiind prea ridicate. Intrebat daca exista anumite temeri fata de ideea de a adera la zona euro, aflata in prezent in criza, Vujcic a repetat ca nu se pune deocamdata problema aderarii propriu-zise si ca tara sa nu are cum sa intre in zona euro mai devreme de patru sau cinci ani.

"Va trebui ca zona euro sa-si rezolve dificultatile, in caz contrar vom avea mari probleme. Din acest punct de vedere, este aproape un lux ca suntem in afara (zonei euro) si ca putem observa" cum vor evolua lucrurile, a mai spus Vujcic.

Croatia devine la 1 iulie cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene, la capatul unui proces care a durat opt ani.

#Croatia Zona Euro, #tari zona euro , #Germania