Cresc salariile in Germania. Consumul va fi sprijinit

Luni, 21 Mai 2012, ora 10:02
1723 citiri
Cresc salariile in Germania. Consumul va fi sprijinit

IG Metall, cel mai mare sindicat din Germania, a obtinut cea mai consistenta crestere salariala din ultimii 20 de ani, de 4,3%, care, potrivit analistilor, va sprijini consumul din cea mai mare economie europeana si va contribui la ajustarea dezechilibrelor care au cauzat tensiuni in zona euro.

Cei 3,6 milioane de membri IG Metall, din industria germana, au obtinut, in urma negocierilor care s-au incheiat la finele saptamanii trecute cea mai mare crestere salariala din 1992, cand sindicatul a determinat angajatorii sa acorde o majorare de 5,4%.

Cresterea de 4.3% a fost acordata pentru cele 12 luni din perioada 1 mai 2012 - 30 aprilie 2013, iar acordul dintre sindicat si angajatori pune capat unor negocieri tensionate, presarate cu greve care au afectat productia industriei germane.

Acordul vine in urma interventiei in premiera a liderilor politici germani, care dupa o perioada indelungata de tacere autoimpusa au cerut explicit, in repetate randuri, cresteri salariale semnificative in sectorul privat.

Majorarea lenta a salariilor din Germania este considerata de multi economisti una dintre principalele surse de dezechilibru din zona euro, care au accentuat efectele crizei datoriilor de stat.

Cresterea medie nominala a salariilor din Germania a fost de 1% din 2007 pana in prezent, fata de 2,7% la nivelul zonei euro, medie influentata si de nivelul din cea mai mare economie europeana.

Desi salariile de la periferia zonei euro, afectata de criza, sunt in scadere, germanii se bucura in acest an de o economie robusta, conditii bune pe piata muncii si apeluri politice la cresteri salariale, rar intalnite in Germania.

Printre politicienii care au sustinut cresterea salariilor se numara si ministrul Finantelor, Wolfgang Schaeuble, care a declarat recent ca veniturile germanilor ar trebui sa creasca mai accentuat fata de restul Europei.

"Acordul salarial obtinut de IG Metall este un nou semnal clar ca era cresterilor foarte moderate de venit a luat sfarsit. Asta ajuta statele de la periferie sa recastige din pierderea de competitivitate suferita in raport cu zona euro, de la introducerea monedei pana la criza datoriilor de stat. Insa zona euro ca intreg pierde atunci cand competivititatea Germaniei scade", comenteaza economistul sef al Commerzbank, Joerg Kraemer, referindu-se la impactul cresterilor salariale asupra preturilor practicate de exportatorii germani.

Cresterea veniturilor germanilor ar trebui sa ridice cererea pentru importuri din UE, iar economistii considera ca, pe termen lung, majorarea costului muncii in Germania va sprijini competitivitatea bunurilor produse in alte state europene.

Angajatorii din industria germana vor suferi costuri suplimentare de aproximativ 7 miliarde euro, iar acordul ar putea servi drept precedent pentru alte negocieri tensionate dintre sindicatele germane si companii.

Analistii considera insa ca alte sindicate mai mici, din sectoare cu o performanta mai slaba decat industria germana, nu vor putea sa obtina majorari salariale atat de consistente.

Printre membrii IG Metall se numara angajatii concernelor auto Volkswagen, Daimler si BMW.

In luna martie, bugetarii germani au obtinut o crestere salariala de 6,3% pentru urmatoarele 24 de luni, care va costa statul aproximativ 7 miliarde euro.

Rata inflatiei din Germania a fost, in ultimii 10 ani, de aproximativ 2% pe an. Cresterile salariale sub rata inflatiei din aceasta perioada au crescut competitivitatea economiei germane si au contribuit la mentinerea somajului la niveluri reduse. In prezent, rata somajului din Germania este la minimul ultimilor 20 de ani.

#crestere salariala Germania, #salarii Germania, #salarii zona euro, #consum Germania , #Germania

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

-0.0008

1 USD = 4.7216 RON

0.0236
  1. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  2. Dispar magazinele Profi. Tranzacția anului în comerţul alimentar
  3. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  4. La români se scumpește, la americani se ieftinește. La ce preț derizoriu a ajuns benzina în SUA
  5. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  6. România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă
  7. Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital
  8. Numărul angajaților bugetari a ajuns la o cifră record. Cheltuielile de personal au crescut spectaculos
  9. Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire
  10. Măsurile de austeritate pe care le-ar putea lua viitorul guvern, din 2025. FMI-ul „bântuie" România: „Avem cel mai mare deficit bugetar din istorie"