MES a primit unda verde. Contributia Germaniei, limitata la 190 de miliarde de euro

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 11:40
1312 citiri
MES a primit unda verde. Contributia Germaniei, limitata la 190 de miliarde de euro

Curtea Constitutionala a Germaniei a decis ca Mecanismul European de Stabilitate nu incalca legea fundamentala a statului. Conform judecatorilor, participarea Germaniei la MES nu poate depasi 190 de miliarde de euro.

Recursurile au fost respinse de judecatorii germani, acestia sustinand ca ele sunt nefondate. Ratificarea Mecanismului European de Stabilitate va fi facuta, insa, cu anumite conditii.

In primul rand, contributia Germaniei la MES nu trebuie sa depaseasca 190 de miliarde de euro. Pentru a depasi acest prag, trebuie primit acordul Parlamentului. Conditiile impuse de Curte au fost mult mai relaxate decat se temeau sustinatorii fondului, iar decizia a fost primita cu entuziasm de parlamentarii germani.

Astfel, decizia celor opt judecatori indeparteaza ingrijorarile ca Germania nu va putea sa semneze tratatul de instaurare a Mecanismului European de Stabilitate.

"MES poate fi activat, in sfarsit", a declarat Frank-Walter Steinmeie, liderul partidului social democrat.

Moneda europeana a atins maximul ultimilor patru luni, pana la un curs de 1,2901 dolari/euro imediat dupa anuntarea deciziei Curtii Constitutionale. In plus, actiunile institutiilor bancare s-au apreciat pe bursa, iar costurile de finantare ale Italiei si Spaniei au inceput sa scada.

De altfel, magistratii au respins plangerile impotriva programului de achizitie de titluri de stat al Bancii Centrale Europene.

Importanta Mecanismului in criza Europeana

Pana acum, au fost facute sase recursuri din partea mai multor persoane publice din Germania, care cer trecerea in neconstitutionalitate a Mecanismului deoarece Germania ar trebui sa renunte la o parte din suveranitatea sa pentru a participa la acest fond. In plus, cota de participare a statului la MES este de peste 27%, ceea ce inseamna aproximativ 135 miliarde de euro.

Mecanismul European de Stabilitate va avea fonduri de 500 de miliarde de euro, din care ar trebui sa fie ajutate statele europene cu probleme, precum Spania, Grecia si Italia.

Conform programului anuntat de BCE in cursul saptamanii trecute, MES ar avea un rol principal in planul de achizitie de titluri de stat al statelor cu probleme de finantare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#curtea constitutionala Germania, #Mecanism European Stabilitate , #Germania