Berlusconi critica sever "hegemonia" Germaniei in Europa

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 18:16
1012 citiri
Berlusconi critica sever "hegemonia" Germaniei in Europa

Fostul premier italian Silvio Berlusconi a criticat sever Germania, despre care spune ca este "un stat hegemonic care dicteaza celorlalte tari europene regula rigorii si a austeritatii".

"Prin comparatie (cu actualul premier italian Mario Monti), as fi mai putin supus Germaniei", a declarat fostul sef al executivului de la Roma, potrivit unui interviu acordat versiunii in limba italiana a publicatiei Huffington Post, lansata marti, relateaza AFP.

"Este o iluzie: datoria publica se diminueaza odata cu cresterea PIB-ului, care inseamna dezvoltare si crestere", a apreciat el.

In ceea ce priveste euro,"au fost comise erori in cursul lansarii monedei europene si cand s-a permis sa se aprecieze in raport cu dolarul, dar astazi ar fi dificil de iesit din zona euro", a apreciat liderul Poporului Libertatii (PDL).

Potrivit acestuia, "exista trei posibilitati" pentru a face fata situatiei actuale: "sa convingem Germania ca nu putem sa continuam numai cu austeritate", "ca Germania sa paraseasca euro" sau "ca alte tari sa renunte la euro". Oficialul italian si-a exprimat preferinta pentru prima solutie.

Berlusconi, care lasa de mai multe saptamani sa planeze incertitudinea privind o eventuala candidatura a sa la succesiunea lui Mario Monti, in alegerile din 2013, afirma ca "problema consta in reformarea UE si in a atribui BCE prerogativele unei puternice banci centrale".

"Amintesc ca Japonia are 238% datorii in raport cu PIB-ul sau, dar a reusit sa-si plaseze titlurile la 1%, deoarece are o puternica banca centrala care imprima moneda", a declarat Silvio Berlusconi in interviu.

#Berlusconi Germania, #Berlusconi moneda euro, #Berlusconi zona euro Germania , #Germania