Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Barroso se distanteaza de Sarkozy in privinta propunerii unui guvern economic pentru Zona euro

Barroso se distanteaza de Sarkozy in privinta propunerii unui guvern economic pentru Zona euro

Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso s-a distantat marti de ideea franceza a unui guvern economic al Zonei euro, apreciind ca acesta nu trebuie sa restranga independenta BCE. "La Comisie, suntem pentru consolidarea tuturor mecanismelor de coordonare a politicilor economice ale statelor europene", a declarat el intr-o conferinta de presa la Parlamentul European de la Strasbourg, alaturi de presedintele francez Nicolas Sarkozy.


"In acelasi timp, nu trebuie sa cream iluzia foarte periculoasa ca trebuie sa dam instructiuni Bancii Centrale", a adaugat el. Este foarte important ca "independenta Bancii Centrale sa nu fie pusa sub semnul intrebarii", a spus Barroso.


Tragand concluzii din criza financiara, Sarkozy pledase ferm anterior, in fata Parlamentului European, pentru crearea unui veritabil guvern economic al Zonei euro, la nivel de sefi de stat si de guvern, complementar Bancii Centrale Europene.


Reuniunile pentru Zona euro nu se deruleaza, pana in prezent, decat la nivelul ministrilor de finante, si au loc in prezent lunar.


Sarkozy a vorbit, in timpul conferintei de presa, despre posibilitatea de a organiza noi reuniuni ale sefilor de stat si de guvern din Zona euro pe viitor, dupa aceea fara precedent din 12 octombrie de la Paris, care a permis punerea la punct a unui plan european coordonat de salvare a bancilor.


El a declarat de asemenea ca acest nou forum ar putea avea si un presedinte, in persoana premierului si ministrului de finante luxemburghez Jean-Claude Juncker, care conduce forumul ministrilor de finante din Zona euro.


In trecut, Germania nu si-a ascuns reticentele fata de un guvern economic al Zonei euro, pentru ca vede in aceasta o tentativa de a pune in umbra BCE si independenta sa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1777 ori