Barroso: Europa are nevoie de o uniune politica si fiscala

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 09:49
2420 citiri
Barroso: Europa are nevoie de o uniune politica si fiscala

Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei Europene, sustine ca Europa are nevoie de o gandire noua si de mai multi pasi pentru rezolvarea problemelor fiscale. In opinia sa, Mecanismul European de Stabilitate este un "arhitect" care poate ajuta Europa.

Presedintele CE a mai atras atentia ca statul grec nu va pleca din zona euro si ca se impune consolidarea Parlamentului European.

Live text

Vom avea nevoie de o Federatie a statelor

- UE trebuie sa aiba si operatiuni militare si trebuie sa vedem care este planul nostru comun de aparare. Trebuie sa ne imbunatatim politica comuna de aparare.

O uniunea economica, politica si monetara inseamna ca trebuie sa evolueze. Nu trebiuie sa ne fie teama de cuvinte. Vom avea nevoie de o Federatie a statelor.

- O Uniune Politica inseamna si un rol global. Conteaza cat de puternica va fi Europa. Cetatenii nostri au nevoie de o Europa activa si puternica, o Europa care sa isi apere valorile. Drepturile omului nu sunt un lux, ci valori universale.

- Nu totul poate fi o prioritate in acelasi timp. Trebuie sa fim selectivi. O integrare adevarata inseamna sa te uiti unde sa actionezi imediat. Uniunea Politica inseamna sa sporim sa intarim fundatiile pe care s-a construit UE. In ultimele luni am vazut o amenintare la adresa acestei fundatii. PE si CE au fost primele care au tras semnalul de alarma. Avem o limita impusa de constelatia europeana. Trebuie sa ne gandim la o alternativa.

- Foarte adesea exista o lipsa de coordonare intre partidele nationale si Parlamentul European. Dezbaterea politica este umbrita de faptul ca ies in fata doar interesele nationale. Avem nevoie de un statut consolidat pentru partidele politice europene. Dezbaterea paneuropeana va fi influentata de faptul ca in anul 2014, la alegerile europene, partidele europene vor face propria propunere pentru presedintele Comisiei.

- Trebuie sa consolidam rolul Parlamentului European si sa promovam o cooperare autentica intre parlamentele nationale si Parlamentul European. Foarte adesea exista o lipsa de coordonare intre partidele nationale si Parlamentul European.

Credibilitatea monedei euro depinde de institutiile politice

- Credibilitatea monedei euro depinde de institutii si de arhitectura politica. De aceea punem problema unei Uniuni Politice. Daca vrem sa aiba succes, e nevoie de ambitie si pasi concreti. Spatiul public european terbuie sa se dezvolte. Nu putem sa continuam sa rezolvam probleme europene cu instrumente nationale.

- La consiliul din decembrie vom anunta ca vom fi pregatiti pentru un raport. Vom identifica situatia actuala si vom prezenta niste recomandari, care vor cuprinde de la coordonare politica pana la capacitatea fiscala si salvarea datoriilor. Acolo unde este necesar, vom merge mai departe si vom schimba tratatele

- Ca sa fim cat mai eficace cel mai bun lucru este sa lucram prin institutiile care exista deja: CE si autoritatea in domeniu, supravegheata de Parlamentul European. E nevoie de pasi care sa garanteze depozitele care sa duca la redresarea economica si scaderea datoriilor suverane.

- Deciziile economice ale unui stat membru au influenta si asupra celorlalte state. Avem nevoie de un cadru mai bun pentru politicile cheie. Sunt necesari mai multi pasi pentru a combina conditiile specifice cu stimulente specifice pentru ca UE sa fie durabila. E nevoie de o guvernanta economica deplina care sa mearga mana in mana cu o capacitate fiscala la nivelul UE.

MES, "arhitectul de supraveghere" al Europei

- Mecanismul propus astazi va crea o arhitectura in care BCE are rolul central si autoritatea europeana bancara va realiza supravegherea tuturor bancilor din zona euro.

- Parlamentul European va avea un rol crucial in adoptarea noului mecanism. Este un pas crucial pentru uniunea bancara propusa in iunie. Supravegherea este cruciala. Comisia vrea sa joace rolul in finantarea responsabila a economiei reale. INseamna finantare pe termen lung pentru IMM-uri, reguli ca ca ne asiguram ca ratele dobanzilor nu vor mai fi manipulate, bancile sa ofere preturi corecte consumatorilor.

- In ultimii ani, Europa a avut o pozitie de lider la angajamentele G20. Mecanismul propus astazi va crea o arhitectura in care BCE are rolul central si autoritatea europeana bancara va realiza supravegherea tuturor bancilor din zona euro.

- Avem nevoie de uniune bancara si fiscala. Astazi Comsia prezinta propuneri cu privire la un mecanism de supraveghere pentru zona euro. Bancile au devenit transnationale, in timp ce regulile au ramas la nivel national.

- BCE are datoria de a readuce integritatea politicilor monetare. Ea poate decide ce actiuni trebuie intreprinse si in ce conditii, dar toti actorii trebuie sa respecte independenta BCE.

- Stabilitatea zonei euro este o responsabilitate comuna a statelor membre. BCE nu va finanta guvernele, dar cand canalele de politica monetara nu functioneaza, BCE trebuie sa ia masurile necesare pe piata secundara a datoriilor suverane.

- In ceea ce priveste Grecia cred ca in aceasta toamna avem sansa sa ajungem la un punct de turnura. Restul statelor membre trebuie sa spulbere indoiala ca Grecia nu va ramane in zona euro.

- Urmeaza testul credibilitatii pentru multi dintre membrii UE.

- Bugetul european este instrumentul pentru investitii in Europa. Este un buget pentru cresterea tarilor membre, un buget pentru o agricultura moderna. Nu in ultimul rand este un buget care va promova Europa pentru orizontul anului 2020.

- Startup-urile creaza 4 milioane de joburi in UE.

- Producatia industriala a crescut cu 35% in ultimii 20 de ani.

- Trebuie sa cream sisteme de taxare mai bune si sa oprim fraudele financiare.

- Trebuie sa dam o sansa tinerilor. Facem deja mult in acest sens.

- Unii spun ca modelul social european este mort. Nu sunt de acord. Trebuie sa modernizam economiile si un sistem social care sa nu fie un obstacol in fata prosperitatii.

Discursul presedintelui Comisiei Europene vine in contextul in care judecatorii Curtii Constitutionale din Germania au de luat o decizie de care depinde soarta Uniunii Europene: daca Germania este de acord cu infiintarea Mecanismului European de Stabilitate (MES).

Acest mecanism este asemanator Fondului European de Stabilitate Financiara, din acesta urmand sa se retraga bani pentru ajutorarea statelor europene cu probleme, precum Grecia, Spania ori Italia. Capacitatea MES va fi de 500 de miliarde de euro, din care aproximativ 135 miliarde de euro ar trebui sa fie furnizate de Germania, daca Mecanismul va primi un aviz pozitiv din partea Curtii Constitutionale.

Banii care ar rezulta in urma constituirii MES ar urma sa fie folositi pentru achizitia de obligatiuni ale tarilor cu probleme, la dobanzi ami mici decat cele ale pietei. Insa, exista si un pret care va trebui platit pentru acest ajutor: tarile aflate in greutate vor demara reforme economice si politice.

#Jose Manuel Barroso discurs Parlamentul European, #Jose Manuel Barroso starea Uniunii Europene , #Germania