Ambasadorul Germaniei: Taierea fondurilor pentru justitie nu are legatura cu independenta sistemului

Miercuri, 23 Iunie 2010, ora 15:24
1484 citiri
Ambasadorul Germaniei: Taierea fondurilor pentru justitie nu are legatura cu independenta sistemului

Ambasadorul Germaniei la Bucuresti a apreciat miercuri ca nu exista nicio legatura intre bugetul alocat sistemului de justitie si independenta justitiei, in timp ce ambasadorul american a atras atentia ca Banca Mondiala a alocat o suma importanta pentru sistemul judiciar care nu a fost utilizata, precizeaza Mediafax.

Cei doi ambasadori au raspuns astfel unei intrebari referitoare la posibilitatea de a mentine independenta justitiei atata timp cat au existat taieri semnificative in bugetul alocat sistemului de justitie din Romania.

"Stiu ca au fost taieri semnificative in bugetul dumneavoastra, au existat taieri si in Statele Unite (...) In ceea ce priveste fondurile necesare pentru reforma si pentru modernizarea sistemului dumneavoastra de justitie, inteleg ca Banca Mondiala v-a acordat circa 100 milioane de dolari sau euro pentru cheltuieli si doar o mica parte din acestia au fost cheltuiti. V-as sugera sa va indreptati catre acesti bani. Este vorba despre o suma semnificativa care poate sa fie folosita pentru reconstruirea tribunalelor, pentru dotarea cu calculatoare si altele", a spus ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein.

La randul sau, ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Andreas Von Mettenheim, a spus ca banii alocati justitiei nu au nicio legatura cu independeta judecatorilor.

"Bugetul pentru sistemul de justitie nu are practic nicio legatura cu independenta justitiei. Bugetul pentru sistemul de justitie este o chestiune politica ce trebuie sa fie cantarita prin comparatie cu alte cheltuieli - salarii, pensii, sistemul de sanatate. Deci, nu poti spune ca nu poti taia bugetul alocat pentru ca este afectata independenta. Desigur, daca un Guvern sau un Parlament da tot mai putini bani justitiei, sistemul judiciar inceteaza sa mai functioneze", a comentat el.

Ei au facut aceste declaratii miercuri, la conferinta "Alegeri CSM 2010", organizata de Initiativa pentru Justitie Curata - Proiect al SAR si al Fundatiei Freedom House Romania finantat de Ambasada SUA -, Fundatia Friedrich Ebert Romania si Fundatia Konrad Adenauer.

Cu ocazia acestei conferinte a fost lansat proiectul "Alegeri CSM 2010", care isi propune crearea unui mecanism transparent de comunicare si dezbatere a problemelor sistemului judiciar, dezvoltarea capacitatilor membrilor Consiliului Superior al Magistraturii de a reactiona eficient la problemele sistemului judiciar si cresterea responsabilitatii membrilor CSM fata de corpul magistratilor si fata de societate.

In cadrul conferintei a fost lansat si portalul web www.alegericsm.ro, prin care se urmareste ca magistratii care isi vor exprima votul in toamna anului 2010 sa aiba posibilitatea de a cunoaste activitatea profesionala si proiectele candidatilor la functia de membru CSM inclusiv prin participarea la discutii virtuale, precum si prin adresarea de intrebari candidatilor.

#gitenstein, #justitie, #salariale, #taieri , #Germania