Varsta legala de pensionare in Franta modificata de la 60 la 62 de ani

Sambata, 09 Octombrie 2010, ora 00:48
1506 citiri
Varsta legala de pensionare in Franta modificata de la 60 la 62 de ani

Articolul care modifica varsta legala de pensionare in Franta de la 60 la 62 de ani, cea mai importanta masura in cadrul reformei pensiilor a lui Nicolas Sarkozy, a fost adoptat definitiv vineri, prin votul Senatului, potrivit Mediafax.

Senatul a adoptat cu 186 de voturi la 153 acest articol-cheie al proiectului de reforma a pensiilor, cel mai contestat de stanga si de sindicate, fara sa modifice versiunea adoptata de Adunarea Nationala in septembrie, votul devenind, astfel, definitiv.

Guvernul spera ca Senatul va vota intregul text in jurul datei de 20 octombrie si ca cele doua Camere ale Parlamentului se vor pune de acord asupra textului definitiv inainte de sfarsitul acestei luni.

Denuntand abrogarea masurii privind pensionarea la 60 de ani, intodusa in 1982 de catre presedintele Francois Mitterand, senatorii de stanga au facut apel la o mobilizare puternica marti, in cadrul unei noi zile de greva si manifestari organizate de sindicate, cu greve de avertisment in numeroase sectoare, intre care cel al cailor ferate, energiei, transporturilor pariziene si postei.

Sambata trecuta, in cea de a patra zi de greva generala de la inceputul lui septembrie, au manifestat intre 900.000 si trei milioane de persoane, potrivit unor surse, o miscare sustinuta de 71 la suta dintre francezi, potrivit unui sondaj.

Sindicatele au lansat, de asemenea, apelul la o noua zi de greva generala, la 16 octombrie.

"Atunci cand am venit la putere, am propus imediat pensionarea la 60 de ani. Acest lucru a reprezentat o speranta imensa. Dintre toate revendicarile muncitorilor, aceasta a fost cea mai importanta. Acest lucru va ramane in istoria sociala a Frantei", a pledat, in timpul dezbaterilor, senatorul socialist Pierre Mauroy, premierul lui Francois Mitterand, in 1982.

"Domnule premier, aparati textul din acea vreme. Spuneti, singur, ca lucrurile au evoluat.

Datoria este sa contribuim la o evolutie a sistemului de pensionare. Noi vrem sa fie (un sistem) peren", i-a raspuns ministrul Muncii, Eric Woerth. 

Cât a fost pensia medie lunară în România în 2023. Suma s-a majorat cu peste 13% față de 2022
Cât a fost pensia medie lunară în România în 2023. Suma s-a majorat cu peste 13% față de 2022
Pensia medie lunară a crescut cu 13,9%, în 2023, comparativ cu anul precedent, până la valoarea de 2.113 lei, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS). Numărul mediu...
#varsta, #legala, #pensionare, #reforma, #pensii, #nicolas sarkozy , #Franta