UniCredit pledeaza pentru infiintarea unui fond de urgenta

Luni, 12 Iulie 2010, ora 14:08
1461 citiri
UniCredit pledeaza pentru infiintarea unui fond de urgenta

Directorii institutiilor financiare din Europa discuta infiintarea unui fond de 20 de miliarde de euro, cu scopul de a furniza ajutor de urgenta bancilor aflate in dificultate in eventualitatea unei noi crize, evitand astfel interventiile guvernamentale in sistem, transmite NewsIn.

Directorul general al grupului italian UniCredit, Alessandro Profumo, este de parere ca un astfel de fond de urgenta ar putea ajunge in cativa ani la suma de 20 de miliarde de euro, oferind bancilor cu probleme posibilitatea de a reveni pe pietele financiare fara a recurge la planurile guvernamentale de ajutorare.

"Fondul va furniza garantii specifice pentru a sustine bancile aflate in dificultate, permitandu-le astfel sa emita titluri acoperite", a declarat Profumo in editia de luni a cotidianului Financial Times.

"Optiunea folosirii fondului pentru stabilizarea uneia sau mai multor banci mari aflate in dificultate poate asigura piata ca respectiva criza poate fi controlata inca de la primele semne, evitand astfel declansarea unui eveniment la nivel sistemic", a adaugat Profumo.

Directorul UniCredit a abordat deja liderii lumii bancare europene cu aceasta idee, printre acestia numarandu-se si directorii Deutsche Bank si Santander.

Ideea unui astfel de plan vine ca o alternativa la varianta oferita de guvernele unor state europene, cum ar fi Marea Britanie, Franta sau Germania, care au propus introducerea unei taxe suplimentare asupra institutiilor bancare, sau conversia fortata a datoriilor neacoperite in capital.

Sustinatorii ideii lansate de directorul UniCredit o considera o solutie mai realista, avand in vedere sumele propuse prin taxarea de catre guverne (care, in cazul Marii Britanii, sunt estimate la 2 miliarde de lire sterline) ar fi suficiente doar pentru salvarea unor institutii de mici dimensiuni.

In plus, varianta lui Profumo este o solutie oferita de mediul privat, care ar evita repercusiunile asupra populatiei, cum s-a intamplat in cazul ultimei crize financiare.

Potrivit unui document recent al Institute of International Finance, grupul global de lobby al marilor banci internationale, "o majoritate clara din industria bancara considera ca o solutie ulterioara, prin care bancile s-ar angaja sa furnizeze fonduri dupa declansarea unei crize pentru a asigura stabilitatea sistemului, ar fi cea mai practica si eficienta varianta".

Conform unor surse din interiorul institutiilor, conducerea Deutsche Bank ar fi interesata de aceasta noua optiune, in timp ce spaniolii de la Banco Santander nu sunt incantati de idee. Grupul spaniol a sustinut, in repetate randuri ca salvarea bancilor cu probleme nu este o idee inteleapta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#banci, #europene, #fond, #miliarde, #euro , #Franta