Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Taxe pe tranzactii financiare, reintra in discutie

Taxe pe tranzactii financiare, reintra in discutie


Francois Hollande, contracandidatul lui Nicolas Sarkozy la presedintia Frantei, promite ca va renegocia tratatul fiscal al UE pentru a include o taxa pe tranzactii financiare si emiterea de obligatiuni europene comune.

Hollande, candidat din partea partidului socialist, este cotat in sondaje cu prima sansa la alegerile din luna mai, conform Mediafax.

Principala tema a campaniei sale electorale este renegocierea tratatului fiscal semnat in acest an de 25 sefi de stat sau de guvern din UE, singurele exeptii fiind Marea Britanie si Cehia.

De asemenea, Hollande vrea modificarea legislatiei astfel incat mandatul Bancii Centrale Europene sa presupuna si stimularea cresterii economice, nu numai controlarea inflatiei.

El considera ca echilibrarea finantelor publice este intr-adevar necesara, insa prioritatea trebuie sa fie revenirea la crestere economica, care ar putea fi subminata de "prea multa austeritate".

"Tratatul este o iluzie si presupune un risc. Creeaza conditiile unei crize economice de durata, care ar genera noi dezechilibre bugetare", a declarat Hollande la o reuniune a socialistilor europeni, la care au mai participat premierul belgian Elio du Rupo si liderul partidului german de opozitie SPD, Sigmar Gabriel.

Tratatul fiscal presupune introducerea unui plafon strict reglementat asupra deficitelor bugetare ale statelor din UE, cu sanctiuni pentru guvernele care vor inregistra derapaje.

Insa mai multe tari, inclusiv Spania, s-au aratat ingrijorate ca austeritatea ar putea inrautati declinul economic din ultimii ani.

Hollande a mai spus ca taxa pe tranzactii financiare ar trebui aplicata la nivelul UE pe toate tipurile de instrumente financiare, inclusiv derivatele, pentru a finanta investitii in infrastructura si alte proiecte care ar sustine cresterea economica.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 909 ori